Δελτίο Τύπου

07/08/03

 

Τελικά ποιόν εξυπηρέτησε η επιλογή του Σχοινιά

για το κωπηλατοδρόμιο;

 

H ακύρωση, λόγω ισχυρών ανέμων, του σημερινού προγράμματος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στον Σχοινιά δεν αποτελεί έκπληξη. Εγείρει όμως σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιλογή του Σχοινιά ως τόπου κατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας.

 

Όπως είχε προκύψει από επεξεργασία των ανεμολογικών δεδομένων της περιοχής που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς τον Νοέμβριο του 2000, στην περιοχή πνέουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι κατά τον μήνα Αύγουστο. Σε αυτούς τους ισχυρούς ανέμους μένουν ακάλυπτες οι λίμνες κωπηλασίας. Το πρόβλημα αυτό έθεσαν οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς σε εκπροσώπους του «Αθήνα 2004 ΑΕ» αλλά και στον Dennis Oswald κατά την συνάντησή τους στις 24 Νοεμβρίου 2000. Η απάντηση του κ. Oswald ήταν πως ναι μεν τον απασχολεί το θέμα αλλά πιστεύει πως θα αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά.

 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι:

-          Η επιλογή του Σχοινιά ήταν περιβαλλοντικά επιζήμια,

-          Η επιλογή του Σχοινιά ήταν οικονομικά ασύμφορη, ειδικά σε σύγκριση με την προτεινόμενη εναλλακτική της Υλίκης,

-          Η επιλογή του Σχοινιά τελικά μάλλον δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του αθλήματος,

 

προκύπτει αβίαστα  το ερώτημα:

 

Ποιος, γιατί και με ποια κριτήρια επέλεξε τον Σχοινιά για τη χωροθέτηση

του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας;

 

Θυμίζουμε ότι ενώ το έργο διαφημίζεται από την «Αθήνα 2004 ΑΕ» και το ΥΠΕΧΩΔΕ ως παρέμβαση περιβαλλοντικής αναβάθμισης, στην πραγματικότητα έχει υποβαθμίσει την περιοχή και καμία από τις προαναγγελθείσες εργασίες αποκατάστασης δεν έχει πραγματοποιηθεί:

-          Οι εγκαταλειμμένη και ρυπασμένη με τοξικά βάση του ναυτικού εξακολουθεί να στοιχειώνει την περιοχή

-          Οι τεχνητές λιμνούλες που θα λειτουργούσαν ως μικροί βιότοποι για τα πουλιά έμειναν στα χαρτιά

-          Το κανάλι της Μακαρίας Πηγής που σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις έπρεπε να παραμείνει ανέπαφο έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα.

 

Θυμίζουμε επίσης ότι από τον Απρίλιο του 1998 τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις (το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) έχουν τεκμηριώσει τις σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και έχουν προτείνει περιβαλλοντικά και οικονομικά εφικτές εναλλακτικές χωροθετήσεις.

 

Για επιπλέον πληροφορίες:

 

Θεοδότα Νάντσου, τηλ.: 210 3314893 / 7560980, 6977 075345, e-mail: t.nantsou@wwf.gr