ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

Η Παρέμβαση Δημοτών Ηλιούπολης ζει και βασιλεύει. Προτού κατηγορηθώ για αλαζονικές τάσεις, ότι έχω φαντασιώσεις και τα συναφή, θα ήθελα να σας διαβάσω την απόφαση, που, την περασμένη Τρίτη, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης αναφορικά με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, το οποίο κυβέρνηση, ΔΕΗ και Οργανισμός Αθήνας 2004 από κοινού επεδίωκαν με πρωτοφανές πείσμα να εγκαταστήσουν σε βάρος της υγείας των κατοίκων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

 

Α) την απόφαση 67/1998 του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναφέρει ότι η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού».

 

Β) τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες καταγράφονται σε έγκυρες, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες.

 

Γ) την απόφαση της 105ης ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, η οποία επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία σε ότι αφορά την επίδραση της  μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο» και ότι «η εμπειρία από τα ανάλογα προβλήματα στην περιοχή των ιονιζουσών ακτινοβολιών έδειξε ότι σε λίγες δεκαετίες τα όρια ασφαλείας ελαττώθηκαν σχεδόν κατά μία τάξη μεγέθους».

 

ΖΗΤΑΜΕ

 

1)       την άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών κατασκευής του Κ.Υ.Τ. 400/150/ΚV της ΔΕΗ, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.

2)       την επανεξέταση του όλου ζητήματος και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες δεν θα μετατοπίζουν απλώς τους πυλώνες από τα σπίτια της Ηλιούπολης προς την Αργυρούπολη, αλλά θα καταργούν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης από την περιοχή αυτή.

3)       την διαμόρφωση της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, κατόπιν συνολικής μελέτης.»

 

 

Η ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ελήφθη ύστερα από πρόταση της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης», του «Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος» και της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής» όπου συμμετέχουν μέλη και φίλοι της Παρέμβασης Δημοτών Ηλιούπολης.

 

Θεωρούμε ότι ο πρωταρχικός σκοπός μιας δημοτικής κίνησης πολιτών είναι να παρεμβαίνει με θέσεις και προτάσεις και να (συν)διαμορφώνει κοινωνικά κινήματα που να επιτυγχάνουν ρωγμές στη δομή του συστήματος εξουσίας και να κερδίζει νίκες υπέρ των ενδιαφερομένων δημοτών. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έφερε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα γιατί:

§         ήταν μαζική

§         οι επιτροπές πρωτοβουλίας δέθηκαν με τους κατοίκους που αντιμετώπιζαν ένα άμεσο πρόβλημα (πολλοί είναι αυτοί που έχουν εμπειρίες συγγενικών και φιλικών προσώπων που έχουν πέσει θύματα της ακτινοβολίας), και

§         αγωνίστηκαν με ένταση και πάθος για τη νίκη.

 

Επίσης θετικό ρόλο έπαιξαν η χωρική διάσταση και η χρονική συγκυρία. Αρχίζοντας από τη δεύτερη, το θέμα προβλήθηκε από τις τοπικές οικολογικές οργανώσεις, όπως η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», που διοργάνωσε προεκλογική συγκέντρωση θέτοντας ως θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου και απαιτώντας από τους εκπροσώπους των εκλογικών συνδυασμών να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν. Ταυτόχρονα επεκτάθηκε ο συντονισμός μέσω της «Διαδημοτικής» με τις οργανώσεις και τους συνδυασμούς της γειτονικής Αργυρούπολης καθώς και του Δήμου Ελληνικού που και αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω του ότι αποτελεί Δήμο με αρκετές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι στα 25 μέτρα από τη θέση όπου θα γινόταν το ΚΥΤ υπήρχε Δημοτικό Σχολείο της Αργυρούπολης και στα 100-150 μέτρα το 3ο Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης καθώς και το 8ο και το 17ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης. Ο συντονισμός αυτός επέτρεψε να αρθούν οι όποιες λαθεμένες σκέψεις του τύπου «ας πάνε πιο κάτω οι πυλώνες αλλά μακριά από μας».

 

Αυτή η κινητοποίηση είχε τα παραπάνω διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κινητοποίηση για το Ρέμα της Πικροδάφνης και που της επέτρεψαν να αποκτήσει σε ελάχιστο χρόνο την απαιτούμενη μαζικότητα και να επιβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση που τελικά πάρθηκε.

 

Ποιο είναι, λοιπόν, το δικό μας «μήνυμα»; Το έλαβαν οι δημοτικοί συνδυασμοί της Αριστεράς; Μέχρι τώρα δεν είχαν δείξει ότι τα αντανακλαστικά τους ήταν τέτοια ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα στενά όρια που τους επέβαλε η πολιτική της αυτοπεριχαράκωσης. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» του ΚΚΕ, που άφησε όλες τις ευκαιρίες για ενωτική παρέμβαση να χαθούν πληρώνοντας βαρύ τίμημα χάνοντας παραπάνω από το 1/3 των ψήφων του και πέφτοντας για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση κάτω από το 10% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Και να σκεφτεί κανείς ότι άσκησε 12 χρόνια την εξουσία στο Δήμο (1978-1990). Ο τοπικός ΣΥΝ έκανε μια άλλη επιλογή που από τη μια είχε ως αποτέλεσμα την ενοποίησή του σε κομματικό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια (απλώς πήρε το ίδιο ποσοστό με το 1994)– το 1998 τα μέλη του διασκορπίστηκαν σε 4 ψηφοδέλτια - και από την άλλη ήρθε σε ρήξη με το κομμάτι εκείνο της Παρέμβασης Δημοτών Ηλιούπολης, αλλά και με ομάδα μελών του, που βρίσκονταν και βρίσκονται στην καθημερινή πάλη για τη δημιουργία και στήριξη των κοινωνικών κινημάτων. Επί μια τετραετία ο τοπικός ΣΥΝ λειτούργησε απλώς ως στοιχειώδης εκλογικός μηχανισμός για τις ευρωεκλογές του 1999 και τις εθνικές εκλογές του 2000 και δεν μετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις της Παρέμβασης. Στην υπόθεση του ΚΥΤ μετεκλογικά, ο συνδυασμός του ΣΥΝ έπεφτε σε συνεχείς αντιφάσεις τακτικής μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της «αγωνιστικότητας». Στην αριστερά, εν γένει, μπορούμε να εντάξουμε και το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο που προερχόταν από τους κόλπους της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ  που ελέγχει με αυταρχικό τρόπο το Δήμο από το 1990. Με ψήφους δυσαρεστημένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ, ψηφοφόρων που επί δεκαετίες ψήφιζαν ΚΚΕ και ψηφοφόρων που ακολουθούσαν το ψηφοδέλτιο του επί χούντας δημάρχου, εκλέχτηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΜΛ ΚΚΕ αυτή τη φορά πήγε αρκετά καλύτερα τόσο ως προς τα θέματα που έθιγε προεκλογικά απαλύνοντας κάπως το γενικόλογο εφ’ όλης της ύλης λόγο της και προσεγγίζοντας ορισμένα από τα προβλήματα της πόλης όσο και ως προς το αποτέλεσμα αλιεύοντας και αυτή από το χώρο του ΚΚΕ που είχε τα γνωστά προβλήματα.

 

Από τη δική μας πλευρά, υπήρξε ομόθυμη στάση όσον αφορά την εκλογική παρέμβαση. Αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές, όχι από θέση αρχής αλλά επειδή οι τοπικές ηγεσίες της Αριστεράς σαμποτάρισαν κάθε προσπάθεια κοινής εκλογικής καθόδου, χαρίζοντας για άλλη μια φορά το Δήμο στο πιο αυταρχικό ΠΑΣΟΚ όλης της χώρας. Πάνω κάτω, τη στάση της μη συμμετοχής κράτησαν το τοπικό ΔΗΚΚΙ (Μαρκάκης) και το ΑΣΚΕ διαμαρτυρόμενοι για τους ίδιους λόγους. Όμως, όπως τονίσαμε δεν παραμείναμε στο περιθώριο αλλά συμβάλαμε στη συγκρότηση μεγάλου μέρους της θεματολογικής ατζέντας των συγκεκριμένων εκλογών ιδιαίτερα όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα (ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε για άλλη μια φορά μπροστά μας το θέμα της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, το θέμα των αυθαιρέτων κ.ο.κ.).

 

Σήμερα, εκτός από τις παρεμβάσεις μας στα ιδιαίτερα προβλήματα της Ηλιούπολης, αποσκοπούμε στη δημιουργία μέσα από την καθημερινή δράση ενός νέου ενωτικού δημοτικού σχήματος που θα δίνει προτεραιότητα στην κινηματική λογική, στην προβολή προτάσεων και λύσεων στα προβλήματα και που θα θέτει σε δεύτερη μοίρα τις μικρο-κομματικές ταυτότητες και σκοπιμότητες. Ουτοπία; Ίσως, αλλά οι ουτοπίες είναι που δίνουν θάρρος σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κινητοποιείται. Ιδιαίτερα στις ημέρες μας που η εξατομίκευση, ο αγοραίος κυνισμός και η πολιτική της αποξένωσης-αλλοτρίωσης τείνει να γίνει κανόνας, η αντίσταση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και να δίνει σύγχρονες απαντήσεις στις ανάγκες και στα ερωτήματα των σύγχρονων πολιτών.

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

http://www.geocities.com/paremvasi_dimoton_ilioupolis/homepage.html

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


Δήμος Ηλιουπολεως Αττικης

 

 

 

'Ωρα:

12:05

Εγγεγραμμένοι:

54.678

Ψήφισαν:

42.297

Συμμετοχή:

77,36%

Ενσωμάτωση:

135 / 135 - 100,00%

Έγκυρα:

37.009

Άκυρα/Λευκά:

5.288

Έδρες:

31

 

 

 

Υποψήφιος

Ψήφοι

%

Έδρες

Ψήφοι

%

Έδρες

 

 

 

Γεωργακης-Θεοδωρος Γεωρ

απερχομενος δημαρχος

16.959

40,7

7

 

Αναγνωστου Ιωαννης Θεοφ

 

13.367

32,1

5

Καλτσωνης Δημητριος Σωτ

 

4.110

9,9

2

Γεωργακης-Ευαγγελος Κων

 

3.343

8

1

Κονδυλης Κωνσταντινος Α

 

2.786

6,7

1

Σοφης Γεωργιος Χρηστου

 

1.080

2,6

0

19.897

53,8

19

17.112

46,2

8

 

 

Γεωργακης Θεοδωρος Γεωρ

 

13.555

41

7

Δελλαπορτας Κων/νος Παν

 

6.761

20,5

4

Κανελλοπουλος Κυριακος

 

6.154

18,6

3

15.916

54,2

19

13.444

45,8

7