ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 

Του Πάνου Τότσικα

 

1.      Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Ασφαλείας (1994)

 

            Με αφορμή το υπό κατασκευή ΚΥΤ 400/150 ΚV στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και σε σχέση με τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία του πληθυσμού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, καθώς και με τις προϋποθέσεις ασφαλείας τους, η απόφαση 2 της 105ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ (4/3/94) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α)    Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία σε ό,τι αφορά την επίδραση της μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο,

β)    Η εμπειρία από τα ανάλογα προβλήματα στην περιοχή των ιοντιζουσών ακτινοβολιών έδειξε ότι σε λίγες δεκαετίες τα όρια ασφαλείας ελαττώθηκαν σχεδόν κατά μία τάξη μεγέθους.

           

 

2.      Η άποψη της «ΔΕΗ ΑΕ»

 

            Σύμφωνα με απάντηση της ΔΕΗ στο υπ’ αριθ. 11814/2.5.2002 του Δήμου Ηλιούπολης

       "...Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο περιβάλλον των ΚΥΤ Αργυρούπολης από θεωρητικές μελέτες που έχουν εκπονήσει Πανεπιστημιακοί φορείς και από πληθώρα μετρήσεων που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, αλλά και ανεξάρτητοι Πανεπιστημιακοί φορείς, αποδεικνύεται ότι τα μέγιστα μαγνητικά πεδία που μπορεί να εμφανιστούν κάτω ή πλησίον των εγκαταστάσεών της είναι πολλαπλασίως μικρότερα από τα θεσπισθέντα όρια διεθνώς. Ομοίως μικρότερα είναι και τα ηλεκτρικά πεδία..."

      

      

 

 

3.    Όριο Ασφαλείας για την ανθρώπινη υγεία

 

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, καθηγητής εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «…στη ‘Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων’ της ΔΕΗ γίνεται αναφορά στους κανονισμούς των διεθνών οργανισμών και για το κανονισμό που τελικά υιοθετήθηκε, βάσει του οποίου ορίσθηκε ως επιτρεπτό όριο ασφαλείας το ηλεκτρικό πεδίο E = 10 KV/m. Πιστεύουμε ότι υιοθετήθηκε μεγάλο όριο διότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που υπάρχει, α) ηλεκτρικά πεδία Ε > 5 KV/m μπορούν να δημιουργήσουν διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κόπωση, ναυτία, πονοκεφάλους, διαταραχή στην πίεση του αίματος, κ.ά. και β) σε ορισμένες χώρες, όπως στην Πολωνία, όταν πρόκειται για μόνιμη εργασία, καθώς και για τη κατασκευή οικιών και κτιρίων ιδιαίτερης προστασίας έναντι επιδράσεων από ηλεκτρικά πεδία, όπως είναι τα Νοσοκομεία, τα Σχολεία, οι Παιδικοί Σταθμοί κ.ά., η μέγιστη επιτρεπόμενη πεδιακή ένταση είναι 1 KV/m!!…»

 

4.Νεώτερες μελέτες και έρευνες για τις επιπτώσεις

 

Σύμφωνα με μια οκταετή έρευνα αμερικάνων ειδικών, η οποία παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sunday Telegraph» (ΒΗΜΑ 8/10/02), οι επιστήμονες της «Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της Καλιφόρνια» κρούουν τον κώδικα του κινδύνου, αναφέροντας ότι εκατομμύρια κάτοικοι χωρών, οι οποίοι ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος.

            Ο καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ιόβα (ΗΠΑ), Μ. Σούκουλης, επισημαίνει  ότι «…τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να αλλάξουν την χημεία του εγκεφάλου, να προκαλέσουν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και μεγάλο αριθμό λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης…»

            Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Ν. Κατσαρός, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» (ΒΗΜΑ 8/10/02) «…η νέα μελέτη (των αμερικανών επιστημόνων) είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι διήρκησε πολλά έτη και αφορά στοιχεία πολλών χωρών…» Και παρατηρεί: «…Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλον τον κόσμο χρηματοδοτούσαν κατευθυνόμενες έρευνες που έδειχναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για όσους ζουν κοντά σε πυλώνες».

            Ακόμη, ο κ. Κ. Λολιούσης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι «…αν και υπάρχει διαμάχη απόψεων τα τελευταία 10 χρόνια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400.000 volt. Έχει κατ’ επανάληψιν εντοπισθεί σε μελέτες ο αυξημένος κίνδυνος για καρκινογένεση και παιδική λευχαιμία κατά 50%. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα…».