Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 222503, 2310 409770, fax 2310.421196

Eπικοινωνία: Μιχάλης Τρεμόπουλος, τηλ. 2310.328791

E-mail: ecology-trem@nath.gr

 

                                                                                                                                                                                                17.12.2002

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙ!

Την περιοχή επισκέφθηκε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

 

Συνεχίζεται για όγδοη ημέρα η μεγάλη διαρροή τοξικών νερών από τα μεταλλεία της TVX στο Στρατόνι. Η συνολική ποσότητα που διέρρευσε πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 65.000 κυβικά μέτρα. Τα τοξικά νερά, που περιέχουν αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βαρέα μέταλλα- μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό κ.α. έχουν βάψει πορτοκαλί τη θάλασσα από το σημείο εκβολής στις εγκαταστάσεις της TVX στο Στρατόνι και σε μήκος 14 χιλιομέτρων και βάθους δύο μιλίων. Έχει επεκταθεί δηλαδή σε πάνω από τη μισή έκταση του κόλπου της Ιερισσού, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, υποβαθμίζοντας όλες τις άλλες δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισκέφτηκε εντωμεταξύ την περιοχή και συζήτησε με τους κατοίκους, το λιμεναρχείο, τον διευθυντή και τους εργαζόμενους της TVX ενώ κατέβηκε και στις παλιές στοές του Μαντέμ Λάκο, από όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ποσότητα των τοξικών νερών. Το συμπέρασμα από την επίσκεψη αυτή είναι ότι το φαινόμενο της συγκέντρωσης των τοξικών νερών είναι μια διαδικασία μη αντιστρεπτή και ότι οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να είχαν προβλέψει την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων, που θα διόγκωναν ανεξέλεγκτα το πρόβλημα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χαλκιδικής έπρεπε να ενημερώσει έγκαιρα για την εμφάνιση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και όχι να ταυτίζεται με αυτούς που προσπαθούν να συγκαλύψουν τη ρύπανση. Δυστυχώς κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν. Ακόμη και τις μετρήσεις  της ίδιας της TVX, που το Λιμεναρχείο έχει στα χέρια του, αρνήθηκε να μας τις δώσει μετά από παρέμβαση της εταιρείας. Αποτελεί μάλιστα τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι μέσα στη βδομάδα δημοπρατείται με χρήματα της Ε.Ε. η δημιουργία τεχνητής νησίδας στην περιοχή της θάλασσας του Στρατονίου για την ανάπτυξη της αλιείας! Ποιά αλιεία όμως μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα κόλπο που έχει υποβαθμιστεί από τη ρύπανση;

Είναι σαφές ότι οι τοξικές ουσίες, που έχουν κατεβάσει στα νερά το Ph στο 2 (δηλαδή σε αζωικές συνθήκες), θα επικαθίσουν στο βυθό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν εξουδετερώνοντας κάθε μορφή ζωής και καταστρέφοντας τις άλλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αντλίες που τραβούν τα τοξικά νερά καταστρέφονται κάθε δύο μέρες και αντικαθίστανται από καινούργιες.

Επαναλαμβάνουμε, όμως, τις ανησυχίες μας για το γεγονός που πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χαλκιδικής -και αρνήθηκε η TVX- ότι διοχέτευσαν τοξικά νερά -για να μην πέσουν στη θάλασσα- και σε ένα μεγάλο φράγμα, που αποτελείται επικίνδυνα και ιδιαίτερα τοξικά απόβλητα (ενώσεις αρσενικού, κυανίου, χαλκού, ψευδαργύρου κτλ). Πρόκειται για το παράνομο φράγμα "Καρακόλι", που κληροδότησε στην TVX η ΑΕΧΠΛ, με τον όρο να σταματήσει πλέον η επιβάρυνσή του και να αρχίσει η αποφόρτισή του. Αντ’ αυτού, το φράγμα από τα 24 μ. έχει ανέβει στα 52 μ. και συγκρατεί 3.500.000 τόνους τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας με κυάνιο. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί αν το φράγμα αυτό σπάσει με τη νέα επιβάρυνση και με δεδομένο ότι οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει διαρροές. Υπάρχει κίνδυνος να ρυπανθεί με τοξικά ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, όπως είχε ρυπανθεί πριν δυο χρόνια ο Δούναβης από ανάλογο μεταλλείο στη Ρουμανία!

Ούτως ή άλλως το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και για τις μελλοντικές γενιές, χωρίς να έχει τυπικά την ευθύνη, μια και με νόμο απαλλάσσονται και η ΑΕΧΠΛ και η TVX κατά παράβαση της ευρωπαϊκής αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει"!

Η TVX υποστηρίζει ότι η ρύπανση θα είναι μεγαλύτερη αν σταματήσει να δουλεύει στην περιοχή γιατί κανείς δε θα έχει συμφέρον να τη σταματήσει, ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης της. Δημιουργεί ερωτηματικά πάντως το ότι το όλο γεγονός της ρύπανσης εκδηλώθηκε τις μέρες που ήταν να επιδοθεί στην TVX η απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Μαύρες Πέτρες στη Στρατονίκη.