ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2002
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. ʼδεια απουσίας των Βουλευτών Μ. Γιαννάκου Κουτσίκου, Β. Πολύδωρα και Θ. Πάγκαλου, σελ.
3. Ανακοινώνεται ότι τη Συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές, από το Δημοτικό Σχολείο Ιουνίου Σχολής Αθηνών και 51ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας, σελ.
4. Ανακοινώνονται οι Διαρκείς Επιτροπές, οι Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές και οι Επιτροπές Οικονομικών της Βουλής και Βιβλιοθήκης της Βουλής για την Γ΄ Σύνοδο της Ι΄ Βουλευτικής Περιόδου, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 2002, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση της αρνητικής διαφήμισης και τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων.
β) Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης:
i) σχετικά με το Μακροχρόνια Ενεργειακό Σχεδιασμό, σελ.
ii) σχετικά με την παραγωγική αξιοποίηση των μεταλλικών σκωριών στην παραγωγή σκυροδέματος, τσιμέντου και αντιολισθητικών υλικών, σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με την καταβολή των οφειλόμενων στους λεωφορειούχους για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, σελ.
δ) Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, σελ.
ε) Προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων επίλυσης προβλημάτων των βαμβακοκαλιεργητών κ.λπ., σελ.
5. Συζήτηση επερώτησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την «Κατασκευή του Τραμ της Αθήνας και κίνδυνος καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Κατάθεση σχεδίου νόμου:
Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής ʼμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας (
C.T.A.) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Πρωθυπουργό.
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε., σελ.
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Χ., σελ.
β) Προς τους Υπουργούς.
ΑΡΓΥΡΗΣ Ε., σελ.
ΖΗΣΗ Ρ., σελ.
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Α., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ., σελ.
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ Ε., σελ.
ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Λ., σελ.
ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ Δ., σελ.
ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ Γ., σελ.
Β. Επί της επερωτήσεως:
ΒΕΡΕΛΗΣ Χ., σελ.
ΒΛΑΧΟΣ Γ., σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Ν., σελ.
ΚΑΡΡΑΣ Κ., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Α., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π. σελ.
ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΠΑΛΛΗ Φ., σελ.
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Ε., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2002

Αθήνα, σήμερα την 1η Νοεμβρίου 2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.44΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Δημήτριο Πιπεργιά, Βουλευτή Ευβοίας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας ζητεί την προώθηση αιτημάτων του, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ο.Σ.Ε. στη Μαγνησία και σ
όλο το Θεσσαλικό δίκτυο.
2) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας ζητεί την προώθηση αιτημάτων του, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ο.Σ.Ε. στη Μαγνησία και σ
όλο το Θεσσαλικό δίκτυο.
3) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ με την οποία υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι ασθενείς για μία αγγειογραφία να μετακινούνται στην Αθήνα.
4) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις διαπιστώσεις του προέδρου του ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδος για το χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής.
5) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην επικινδυνότητα της Λεωφόρου Γλαύκου στην Πάτρα και την άμεση αποκατάσταση των κακοτεχνιών.
6) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην παρέμβαση των κτηνοτρόφων Αχαΐας στον Περιφερειάρχη προκειμένου να μην περικοπεί η χρηματοδότηση για τον εξηλεκτρισμό των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.
7) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην επιλογή διευθυντών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
8) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις απαιτήσεις της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των εκκλησιών.
9) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην αναστολή της λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο «ʼγιος Ανδρέας» της Πάτρας.
10) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ζητεί να ερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες στον τύπο για παραλείψεις και επιζήμιες ενέργειες της ΥΠΑ σε ζωτικά εθνικά θέματα.
11) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής ζητεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να μην καταργήσει τα όρια δανεισμού στην καταναλωτική πίστη.
12) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνιος
Ενωσις Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, διαμαρτύρεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις ή την έλλειψη σχεδιασμού βασικών έργων υποδομής και ανάπτυξης στην Ηπειρο.
13) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Πολιτιστικό Δίκτυο Νομού Μαγνησίας ζητεί τη σύσταση ενός ευρύτατου δικτύου πολιτιστικών φορέων στο Νομό Μαγνησίας με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού.
14) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής ζητεί να μην προχωρήσει η κατάργηση των ορίων δανεισμού στην καταναλωτική πίστη γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν καταστροφική για τους καταναλωτές.
15) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του εργατικού δικτύου στις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ΑΕ.
16) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του εργατικού δικαίου στον επαγγελματικό χώρο των δημοσιογράφων.
17) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του εργατικού δικαίου στον επαγγελματικό χώρο των δημοσιογράφων.
18) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα» ζητεί την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιπτέρων.
19) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο περιέχεται διαμαρτυρία για την απόλυση εποχικών δασοπυροσβεστών του Νομού Λασιθίου.
20) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η δημιουργία συγκεκριμένων δομών ψυχικής υγείας στο Νομό Λασιθίου.
21) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου ζητούν την ίδρυση και Μουσικού Λυκείου στο πιο πάνω Σχολείο για τη συνέχιση των σπουδών τους.
22) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παδιών Γούδουρα, Δήμου Λεύκης Λασιθίου ζητεί να αναγνωρισθεί η υπηρεσία των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα αυτό ως δημόσια υπηρεσία.
23) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο καταγγέλλεται η έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ Αγίου Νικολάου.
24) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας του Ρώσους.
25) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται ο υπολογισμός στις συντάξεις των αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης και εξομάλυνσης.
26) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικών προβλημάτων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
27) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Γιργωλάς, δάσκαλος, ζητεί να του προσμετρηθούν επιπλέον μόρια λόγω μετεκπαίδευσής του.
28) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Ανάπτυξης Δήμου Ανατολικού Ολύμπου ζητεί να ανακληθεί η απόφαση που απαγορεύει την τέλεση θρησκευτικών τελετών στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής εντός του Κάστρου του Πλαταμώνα.
29) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Νεμέας Κορινθίας ζητεί να παρατεθεί για ένα εξάμηνο η καταβολή οφειλών για τους επαγγελματίες.
30) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΞΕΝΟΣ» ζητεί τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 176 ευρώ και στους κληρικούς.
31) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Εργαζόμενοι απολυθέντες από την ΕΔΕΜΕΔ ζητούν την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας τους στο ΙΚΑ.
32) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Π. Πετρόπουλος, Οικονομολόγος, διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά στο φορολογικό.
33) Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Αστική Οικοπεδοποιητική Εταιρεία «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ζητεί τον αποχαρακτηρισμό και την κατάτμηση του ιδιωτικού δασοκτήματος Πόρων Πιερίας.
34) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Μαρία Πρωτόγερου, πρώην Επιμελήτριας Εισπράξεως ΤΑΕ Νομού Καστοριάς, ζητεί την επαναπρόσληψή της.
35) Ο Βουλευτής
Εβρου κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Εβρου ζητεί επίλυση συνταξιοδοτικών και μισθολογικών προβλημάτων των μελών της.
36) Ο Βουλευτής
Εβρου κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Εποχικοί Υπάλληλοι του Πεζοπόρου Αερομεταφερόμενου Τμήματος Πυροσβεστικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν τη μόνιμη λειτουργία του πιο πάνω Τμήματος στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κ.λπ.
37) Ο Βουλευτής
Εβρου κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Υποστράτηγος ε.α. διαμαρτύρεται για τον τρόπο απόταξης Διοικητή Μονάδας του Στρατού.
38) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής ζητεί τη μείωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών.
39) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του εργατικού δικαίου στον επαγγελματικό χώρο των δημοσιογράφων.
40) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η
Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του εργατικού δικαίου στον επαγγελματικό χώρο των δημοσιογράφων.
41) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ποιότητα Ζωής διαμαρτύρεται για τη δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ εντός της Β
Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης Ηλιούπολης.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΘ΄
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002


Αθήνα, σήμερα στις 14 Νοεμβρίου 2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.45' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.

.

.

.

.

.

 

Επόμενη είναι η με αριθμό 109/11-11-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικώς με την εγκατάσταση Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον Υμηττό, τις επιπτώσεις κ.λπ.

(
TS)Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σκυλλάκου έχει ως εξής:
"Οι κάτοικοι των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης είναι ανάστατοι, εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης της ΔΕΗ σε περιοχή στα όρια των δύο δήμων, εντός της Β΄ ζώνης του Υμηττού, κοντά μάλιστα σε σχολεία, νηπιαγωγείο και κατοικίες.
Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του έργου στην υγεία των περιοίκων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων, ερωτάται η κα Υπουργός:
Ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζει το Υπουργείο, προκειμένου να αποσοβηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων, που δικαιολογημένα ανησυχούν;"
Θα απαντήσει η Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κα Ροδούλα Ζήση.
Κύρια Υπουργέ, σας ενημερώνω ότι κατατέθηκαν και υπομνήματα στη Βουλή, τα οποία παρέλαβα, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, ακόμα και συλλόγων μαθητών. Λάβετέ τα υπόψη σας, λοιπόν, στην απάντησή σας.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό -το γνωρίζει και ο κύριος συνάδελφος που καταθέτει την ερώτηση- ότι αυτό το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης της Αργυρούπολης, που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, έχει προγραμματιστεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχει μια σειρά πράξεων, αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων τόσο για την πρώτη απαλλοτρίωση που ξεκινά το 1967 περίπου για τα πρώτα 139 στρέμματα, όσο και για την πρόσκτηση μετά 96.660.000 τετραγωνικών μέτρων με συνεχείς απαλλοτριώσεις και με εκτέλεση βεβαίως αυτών των αποφάσεων.
Το 1984 με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας εγκαταστάθηκε ένα τμήμα του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης στην έκταση των 41 περίπου στρεμμάτων.
Στη συνέχεια έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Αυτό το κέντρο, το ΚΥΤ, περιήλθε στη δεύτερη ζώνη προστασίας αν και είχε απαλλοτριωθεί η έκτασή του και έχουμε αργότερα την χορήγηση οικοδομικής άδειας, η οποία τελικά ανακλήθηκε.
Η ΔΕΗ ζήτησε από τον Οργανισμό της Αθήνας να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Υπήρξε μια εισήγηση του Οργανισμού της Αθήνας, η οποία αφορά στη χωροθέτηση στην παλαιά θέση, μια σειρά τελικά πράξεων και νόμων με τους οποίους εγκρίθηκε η προέγκριση χωροθέτησης για την κατασκευή αυτού του Κέντρου το 1997.
Πριν από την ολοκλήρωσή του, επιβάλλεται η ζώνη υψηλού πρασίνου μεταξύ των εγκαταστάσεων και του οικιστικού ιστού. Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση περιβαλλοντικών όρων από τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας το 1998 και ο Οργανισμός της Αθήνας ενέκρινε και εκείνος τους περιβαλλοντικούς όρους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού).
Δώστε μου λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εντάξει, κα Ζήση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Το έργο εντάχθηκε στα ολυμπιακά έργα το 2001 με το ν.2947. Η ΔΕΗ ήρθε τον Αύγουστο του 2002 για την αξιολόγηση και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα βεβαίως με τους νόμους και τις προδιαγραφές που ισχύουν και έχει συνυπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά δεν έχει εκδοθεί.
Γνωρίζουμε όλοι τη σκοπιμότητα αυτού του έργου, που έχει προγραμματιστεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Γνωρίζουμε σαφώς, όμως, και τα προβλήματα τα οποία επικαλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς για τα θέματα της υγείας κυρίως των πολιτών.
Πρέπει εδώ να σας πω ότι υπάρχει η αρμόδια επιτροπή, της οποίας τα πορίσματα έχουν λάβει υπόψη οι υπηρεσίες, οι μελετητές και οι αρμόδιες επιτροπές σε ό,τι αφορά στην κοινοτική οδηγία -έχουν ληφθεί υπόψη αυτές οι προδιαγραφές από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας Έναντι Μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας- η οποία αφορά στα όρια εκθέσεως σε χρονικά μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά, μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, κλείστε την πρωτολογία σας και θα πείτε περισσότερα στη δευτερολογία σας.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Επειδή, όμως υπήρξαν αυτές οι διαμαρτυρίες -δεν θα μιλήσω για τη σκοπιμότητα του έργου- και πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν και επισκέψεις στο Υπουργείο, δημιουργήθηκε μια επιτροπή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
(
ST)


Αυτή η επιτροπή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες - αύριο, Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία που έχει- θα επανεξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα ασφάλειας, υγείας, ακτινοβολίας και επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, για να έχουμε τα πορίσματα αυτά, τα οποία βεβαίως θα δημοσιοποιήσουμε και στους Δήμους και σε όλους σας και σύμφωνα με τα οποία θα παρθούν οι αποφάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κανείς δεν είναι αντίθετος να προχωρά η ΔΕΗ σε έργα, σε έργα όμως που να μην δημιουργούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους και προβλήματα στο περιβάλλον.
Η απάντησή σας με το ιστορικό, ότι δρομολογήθηκε εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, ότι υπάρχουν οδηγίες που συμπεριλαμβάνουν προδιαγραφές μέσα στις οποίες βρίσκεται το έργο, όλα αυτά δείχνουν ότι το Υπουργείο επιμένει. Αυτή η επιτροπή που θα αποφασίσει ξανά εντός δέκα πέντε ημερών κινείται μάλλον στη λογική του ελιγμού από πλευράς του Υπουργείου για να υπάρξει καθησυχασμός από τους επιστήμονες αυτής της επιτροπής προς τους κατοίκους.
Η πραγματικότητα ποια είναι, η οποία δεν αφορά μόνο αυτόν το χώρο, αλλά αφορά γενικότερα ανάλογα έργα της ΔΕΗ με τα μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία; Υπάρχουν επιστήμονες που λένε ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά αν κινδυνεύουν ή όχι. Μπορεί μετά από μερικά χρόνια να αποδειχθεί ότι γίνεται ζημιά. Αυτό το παίρνετε υπόψη στο κέντρο της Αθήνας. Στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχουν ανοιχτά Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης διότι καλώς παίρνετε υπόψη σας ότι πιθανόν κάποιοι επιστήμονες να έχουν δίκιο. Εκεί πέρα δεν το παίρνετε υπόψη σας.
Λοιπόν, είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των δημάρχων. Υπάρχει ομοθυμία. Χθες έγινε συγκέντρωση με πάνω από δύο χιλιάδες άτομα. Και τα σχολεία φωνάζουν και οι πάντες. Πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αν είναι στα ολυμπιακά έργα. Θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να εγκατασταθεί αυτό το Κέντρο στην άλλη πλευρά του Υμηττού. Είναι ζήτημα οικονομικό, ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Αλλά ανάμεσα στο κόστος που θα πληρώσει η ΔΕΗ και στην υγεία των κατοίκων πρέπει να διαλέξουμε την υγεία.
Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και είναι δικαιολογημένες. Δεν λύνεται το πρόβλημα με το ότι μαζέψατε μια επιτροπή να επαναλάβει καθησυχαστικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Πρέπει να το επανεξετάσετε το ζήτημα. Μην χάνετε χρόνο. Να πάει αλλού το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης. Να βρείτε μια τεχνική λύση με την οποία να πείθονται και οι κάτοικοι.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει η κα Υπουργός.
Διευκρινίστε περισσότερα, γιατί κατάλαβα ότι ο κ. Σκυλλάκος σας ερμήνευσε με έναν τρόπο ώστε να χρειάζεται νέα ερμηνεία.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, η σκοπιμότητα του έργου είναι δεδομένη. Το γνωρίζουμε. Γι' αυτό αναφέρθηκα στην εικοσιπενταετία, η οποία θωρακίζεται μέσα από πράξεις της διοίκησης, της Βουλής, του κράτους και μέσα από εκτέλεση αυτών των αποφάσεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες όλες τις υπάρχουσες διατάξεις, τις προδιαγραφές αλλά και τις κοινοτικές οδηγίες.
Πρέπει να σας πω ότι το ΚΥΤ Αργυρούπολης είναι ένα από τα πέντε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσεως που έχουν προγραμματιστεί για όλη την πρωτεύουσα. Υπάρχουν ήδη και λειτουργούν στην Κουμουνδούρου, στην Αχαρνών, στον ʼγιο Στέφανο και στην Παλλήνη. Αυτά έχουν διαμορφωθεί πλήρως.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Ανοιχτά είναι;
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κοιτάξτε, δεν υπερασπίζομαι την χωροθέτηση και τον προγραμματισμό μιας χώρας, αν θέλετε, και της πρωτεύουσας για κάποια θέματα, όμως αυτά είναι μια πραγματικότητα, δηλαδή έχουν διαμορφωθεί και τροφοδοτούν τη νοτιοανατολική πλευρά της πρωτεύουσας και αυτή η σκοπιμότητα του έργου δεν είναι δική μου απόφαση ή του Υπουργείου. Είναι μια συνολική απόφαση και είναι σύμφωνη με τις τεχνικοοικονομικές...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν αμφισβητείται η σκοπιμότητα του έργου. Προχωρήστε στην πρόταση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Απλώς, αυτό που θέλω να πω είναι ότι βεβαίως υπάρχουν επιστήμονες, κύριε Πρόεδρε, οι οποίοι έχουν κάποιες αντιρρήσεις.
Όμως, κύριε συνάδελφε, πάντα υπάρχουν αυτοί οι επιστήμονες και εμείς έχουμε πάντα και φόβους και ανησυχίες γι' αυτά τα θέματα. Η επιτροπή δεν γίνεται για να επιβεβαιώσει. Δεν είναι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι μία κοινή επιτροπή δύο Υπουργείων αρμοδίων. Εμάς αφορά η χωροθέτηση και όλες αυτές οι άδειες στο ένα επίπεδο, αλλά υπάρχουν οι συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές.
R)
Δεν μπορούν οι επιτροπές να λειτουργήσουν μη θεσμοθετημένα. Υπάρχουν οι αγωνίες επιστημόνων που είναι μεμονωμένες, αλλά το σύνολο των επιστημόνων έχει προδιαγράψει μέσα από τους διεθνείς οργανισμούς και τις κοινοτικές οδηγίες αυτές τις προϋποθέσεις. Καμία επιτροπή λοιπόν, που συστήθηκε ή θα συσταθεί δεν μπορεί να παραβλέψει, να υπερβεί, να παρεκκλίνει αυτών των δεσμεύσεων που αφορούν συγκεκριμένη ακτινοβολία, όρια και βεβαίως είναι αποτελέσματα πάρα πολλών εναλλακτικών αν θέλετε διαδικασιών, για την εξεύρεση λύσης.
Επίσης αυτό που θα ήθελα να πω αλλά το λένε και οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί είναι ότι δεν μπορεί να πάει κάπου αλλού γιατί η β' ζώνη είναι πολύ μεγάλη περιοχή. Τουλάχιστον αυτό εισηγήθηκαν σε μένα. ʼρα κάπου πάλι στη β' ζώνη προστασίας θα βρίσκεται.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: (δεν ακούστηκε)
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Έχετε δίκιο και συμφωνώ μαζί σας. Έχουν προβλεφθεί και έχουν γίνει παραχωρήσεις στους δήμους ύστερα από συνεννόηση των δυο δήμων η οποία κοινοποιήθηκε και σε μας, εκτάσεων από την έκταση αυτή του κέντρου υπερυψηλής τάσης στους δήμους για ανάπτυξη πρασίνου αφ' ενός και αφ' ετέρου διατηρούνται περίπου 300 δένδρα πάλι με παραχώρηση. Και υπάρχει αυτό που πολύ σωστά είπατε, ότι μπορεί η δενδροφύτευση και το πράσινο να εμποδίσουν ένα ποσοστό ακτινοβολίας προς τον οικιστικό ιστό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Χρειάζεται να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες.