ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004

ΓIATI ΠPEΠEI ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ!

Από τη μέρα που η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όλο το επίσημο πολιτικό προσωπικό, σε αγαστή σύμπνοια με το θλιβερό θίασο της Γιάννας Αγγελοπούλου και της ΔΟΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το νέο μεγάλο «όραμα» της ελληνικής κοινωνίας είναι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας το καλοκαίρι του 2004.

Την ίδια στιγμή που τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας θαμπώσουν με το θέαμα ενός προεκλογικού αγώνα από όπου λείπουν τα προβλήματα, οι αγωνίες αλλά και αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας νέες προσθήκες έγιναν στο μαύρο κατάλογο των θυμάτων της Ολυμπιάδας: 13 νεκροί στα ολυμπιακά εργοτάξια, 65 νεκροί σε όλα τα έργα στήριξης και εκατοντάδες οι τραυματίες. Και τα ολυμπιακά έργα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Μπροστά στη νέα μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών οτιδήποτε έχει να κάνει με το ωράριο, την αμοιβή, τις συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων εμφανίζεται ως «αρνητικό κόστος». Έτσι βρήκαν το θράσος οι εργοδότες και η κυβέρνηση να ζητήσουν την κατάργηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

 
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

 

«Τα έργα της Ολυμπιάδας αλλάζουν την εικόνα της χώρας», «μας βρίσκουν δουλειές», «πρέπει όλοι να συμμετέχουμε για την επιτυχία τους»  είναι τα μόνιμα συνθήματα. Είναι όμως έτσι, αν έτσι μας θέλουν να πιστεύουμε; Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο προσεκτικά:

1. Ο μόνος που έχει πραγματικά ωφεληθεί από τα Ολυμπιακά έργα είναι  το κατασκευαστικό κεφάλαιο, οι τεχνικές εταιρείες που τα κατασκευάζουν. Σε τι ωφελήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής των Σπάτων, που είδαν τις αμπελοκαλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα λύματα του αεροδρομίου; Σε τι ωφελήθηκαν οι ταξιδιώτες από την υπέρογκη αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων λόγω των φόρων του αεροδρομίου; Καλούμαστε να πληρώνουμε υπέρογκα διόδια στην Αττική οδό, η οποία κλείνει μες το πρώτο χιόνι, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι δρόμοι της Αθήνας μένουν στο έλεός τους και προκαλούν καθημερινά δεκάδες ατυχήματα;

Στο όνομα της «ανάπτυξης» κατασκευάζονται έργα αμφίβολης χρησιμότητας για το κοινωνικό σύνολο, που κοστίζουν υπέρογκα στους έλληνες εργαζόμενους. Από αυτά κερδίζουν οι τεχνικές εταιρείες, ενώ η ζωή όλων μας υποβαθμίζεται. Τα υπερ-κέρδη των εταιρειών έχουν καταντήσει σκάνδαλο, ειδικά σήμερα που μία-μία οι εταιρείες που έχουν αναλάβει Ολυμπιακά έργα απειλούν να κηρύξουν πτώχευση και να μην παραδώσουν τα έργα, προκειμένου να εκβιάσουν για να πάρουν κι άλλα χρήματα.

Τα έργα αυτά δεν μας χαρίστηκαν από καμιά ολυμπιακή επιτροπή. Πληρώθηκαν από τους φόρους του ελληνικού λαού, και πληρώνονται κάθε μέρα από τα διόδια, την αύξηση των εισιτηρίων, τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Είναι θράσος να μας τα παρουσιάζουν ως «ευλογίες» της Ολυμπιάδας και να θεωρούν ότι ο μόνος που μπορεί να έχει γνώμη γι’ αυτά είναι οι κηφήνες της Επιτροπής 2004! Τα περισσότερα δε από αυτά θα πωληθούν έναντι πινακίου φακής μετά από τους αγώνες σε ιδιώτες γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν από το κράτος!! Έλεος…

2. Τα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων έχουν μετατραπεί σε κάτεργα των εργαζόμενων. Μας λένε ότι τα Ολυμπιακά έργα δίνουν δουλειά, όμως δεν μιλάει κανείς για τις συνθήκες αυτής της δουλειάς. Για την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που έχει επιβληθεί στα εργοτάξια , για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα, 10-12 ώρες την ημέρα, για τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα των εργατών από τη βιασύνη να παραδοθούν τα έργα. Για τα μέτρα ασφάλειας που δεν τηρούνται. Για τους δύο μήνες απαγόρευσης κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, δηλαδή τους 2 μήνες αναγκαστικής ανεργίας για χιλιάδες εργάτες, στο διάστημα διεξαγωγής της Ολυμπιάδας. Για τους χιλιάδες ξένους εργάτες που αμέσως μετά τους αγώνες θα απελαθούν αφού πρώτα έδωσαν ιδρώτα και αίμα –στην κυριολεξία– για να γίνουν τα έργα.

Και για το μέλλον μας ετοιμάζουν κι άλλα «δώρα»: ήδη ανακοινώθηκε ότι κανένας εργαζόμενος στα νοσοκομεία, τις τράπεζες και άλλες υπηρεσίες δεν θα πάρει άδεια ολόκληρο τον Αύγουστο, ενώ ανακοινώνεται η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (ως τις 12 το βράδυ, στην καλύτερη εκδοχή) για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες των Ολυμπιακών!

3. Την «επιτυχία» των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουμε πληρώσει ήδη πολύ ακριβά. Για να φτάσουμε στον «πολυπόθητο στόχο» της διοργάνωσης, έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση λεηλασίας του κόσμου της δουλειάς. «Τσιμέντο να γίνει» το περιβάλλον, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι στην Αττική και αλλού για κατασκευές που χωρίς να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες, θα γεμίσουν τα ταμεία των μεγαλοεργολάβων. Την ίδια ώρα που ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για το περίφημο στέγαστρο του Ολυμπιακού σταδίου, δεν περισσεύει ούτε δεκάρα για νοσοκομεία, σχολεία, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μόνιμες προσλήψεις των μονίμως συμβασιούχων – αναπληρωτών - ωρομισθίων, για ένα αξιοπρεπές επίδομα για αυτούς που «μένουν απ’ έξω», στο περιθώριο της ανεργίας.

 

Η «ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

 

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι όλα είναι προσωρινές θυσίες. Αντίθετα, οι Ολυμπιακοί ήρθαν για να μείνουν:

1. Με αφορμή την Ολυμπιάδα ετοιμάζεται μια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο βέβαια οι αλλαγές που θα επιβληθούν, να παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο του 2004. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι ένα ζήτημα για το οποίο ούτως ή άλλως εδώ και καιρό πιέζουν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις (όπως τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ). Ό,τι δεν έχουν καταφέρει να επιβάλλουν όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω των αντιδράσεων των εργαζόμενων, ετοιμάζονται να το περάσουν εν μια νυκτί για να εξυπηρετηθεί ο «εθνικός στόχος» της Ολυμπιάδας! Άλλωστε, οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Αθήνα 2004, σύμφωνα με το οποίο στη διάρκεια της Ολυμπιάδας δεν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις! Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση του ωραρίου, που σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, όπως ανοίγει ο δρόμος αλλά και για άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις.

2. Με αφορμή την Ολυμπιάδα εντείνεται η καταστολή, νομιμοποιείται το φακέλωμα και η παρακολούθηση των πολιτών. Στο όνομα της «ασφάλειας» των Αγώνων εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για να γεμίσει κάμερες η Αθήνα, για να εξοπλιστούν οι πάνοπλοι αστυνομικοί που γέμισαν την καθημερινότητά μας, για προμηθευτούν τα ΜΑΤ τα επικίνδυνα χημικά  αέρια που ρίχνουν στους διαδηλωτές, για να οργανωθεί η «Ολυμπιακή Μεραρχία» του στρατού ενάντια στον… εσωτερικό εχθρό.Περισσεύουν οι απαγορεύσεις για απεργίες, για διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στην περίοδο των αγώνων. Το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται από μέτρα όπως αυτά για την προστασία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από… «πυρηνικό πλήγμα», προσπαθεί να μας καταστήσει όλους καταρχήν υπόπτους. Ένα κλίμα που ενισχύει την ασυδοσία των μηχανισμών καταστολής -που έφτασαν πριν λίγο καιρό να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τον Ηρ. Μαραγκάκη, ένα νέο 21 χρονών στην Κρήτη.

Ένα κλίμα που νομιμοποιεί την παρουσία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των χωρών της ΕΕ στη χώρα μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πριν και μετά από αυτούς. Για του λόγου το αληθές, δύο μέρες μόλις μετά τις βουλευτικές εκλογές έχει προγραμματιστεί μια πραγματική απόβαση Αμερικάνικων και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα μας, για να πραγματοποιήσουν «ασκήσεις» για την ασφάλεια των αθλητών τους, οδηγώντας στο πρωτοφανές γεγονός ξένοι στρατοί να είναι σε δράση στο ελληνικό έδαφος (κάτι που πρακτικά έχει να γίνει από τον καιρό του Εμφύλιου) χωρίς καμιά διαδικασία συζήτησης καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το θεώρησαν περίπου αυτονόητο!

3. Στο βωμό της Ολυμπιάδας θυσιάζεται το περιβάλλον. Σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις οι μεγάλες οδικές αρτηρίες που ετοιμάζονται διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της πόλης, και αυξάνουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στήνονται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες των αγώνων, με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Στο βωμό της Ολυμπιάδας καταστρέφεται ο υδροβιότοπος του Σχοινιά, μια από τις ελάχιστες εστίες πράσινου για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, καταπατούνται οι ελεύθεροι χώροι στις πόλεις και κλείνονται τα πάρκα (όπως στο Φιλοπάππου ή στο Πεδίον του Άρεως). Όσες δασικές εκτάσεις δεν έχουν καταπατηθεί στο βωμό της «τουριστικής ανάπτυξης», τώρα ετοιμάζονται να θυσιαστούν στο βωμό της Ολυμπιακής φιλοξενίας (δηλαδή των ξενοδοχείων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη τη χώρα). Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν γεμίσει με σκοτωμένα αδέσποτα, μετά τη συντονισμένη κίνηση του Αθήνα-2004 και των δήμων για την «αναμόρφωση» των πόλεων.

4. Με ξεκίνημα τους Ολυμπιακούς προσπαθούν να μας πείσουν να δουλέψουμε εθελοντικά για τα δικά τους κέρδη. Την στιγμή που υπογράφονται συμβάσεις δισεκατομμυρίων με τους διάφορους χορηγούς· τη στιγμή που οι χρυσοπληρωμένοι κηφήνες της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 βγάζουν σε μια μέρα τόσα, όσα η πλειοψηφία των εργαζόμενων με το ζόρι βγάζει σε ένα μήνα· την ίδια στιγμή, οι ίδιοι χρυσοπληρωμένοι αργόμισθοι και οι διάφοροι καλά αμειβόμενοι προπαγανδιστές τους μας καλούν να δηλώσουμε εθελοντές, λένε ότι ο εθελοντισμός σημαίνει ευγενή άμιλλα, αλληλεγγύη και συνεργασία των πολιτών για ένα μεγάλο έργο «εθνικής» σημασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο εθελοντισμός σημαίνει μείωση του κόστους των αγώνων και παραμύθιασμα ότι η κοινωνία συμμετέχει στην οργάνωση του εμπορικού «υπερθεάματος».

Εθελοντισμός, όμως, δεν είναι παρά η εκπαίδευση στην ανεργία, στην απλήρωτη εργασία, στην ανυπαρξία ασφάλισης, στην αναλωσιμότητα, στην υποταγή, στην εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου. Είναι η προετοιμασία για τον ελαστικό υπάκουο εργαζόμενο που μια ζωή θα τρέχει στο κυνήγι προσόντων για μια προσωρινή εργασία.

 

Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ «ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

Η διεξαγωγή της Ολυμπιάδας τείνει να εμφανίζεται ως το νέο μεγάλο όραμα για την Ελλάδα. Τα «οράματα» αυτά τα έχουν ήδη πληρώσει ακριβά οι εργαζόμενοι. Το «όραμα» της ένταξης στο ευρώ το πληρώνουμε με την καθημερινή ακρίβεια και την καθήλωση των μισθών. Το νέο «όραμα» της Ολυμπιάδας το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα Ολυμπιακά έργα με τα εργατικά ατυχήματα και τις απλήρωτες υπερωρίες, το πληρώνουμε όλοι με τα κονδύλια που κατασπαταλιούνται για αμφίβολης σημασίας έργα αντί να διοχετευτούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, των νοσοκομείων, των ανέργων, των συνταξιούχων.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Είναι πρόκληση να μας παρουσιάζουν ως «δώρο» της Ολυμπιάδας τα έργα για τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Είναι πρόκληση να παρουσιάζονται ως «αναγκαία» έργα τα οποία δεν αποφάσισε η κοινωνία και δεν θα έχουν καμιά χρησιμότητα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Είναι πρόκληση να μας ζητούν όλο και περισσότερες θυσίες, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά.

 

Καμιά υποστολή των κοινωνικών αγώνων!

Με σημαία τους Ολυμπιακούς, απειλούν να γίνουν πράξη όλες οι αντιδραστικές ιδέες της πολιτικής που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η ΕΕ, από την ανταγωνιστικότητα ως την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όλα αυτά που λεηλατούν την καθημερινότητα, τα δικαιώματα, τον ελεύθερο χρόνο και το εισόδημά μας, όλα αυτά που υποθηκεύουν το περιβάλλον, τις ανάγκες και το μέλλον μας. Όλα αυτά που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, που θέλει να διαχειριστεί η ΝΔ, που δεν αντιπαλεύουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Όλα αυτά στα οποία δεν μπορεί να πάει κόντρα η αριστερά των ΚΚΕ και ΣΥΝ που υποδέχεται στα κεντρικά της γραφεία την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, υπογράφοντας τη δική τους «Ολυμπιακή εκεχειρία».

Είναι η ώρα μέσα από τη συλλογική δράση, μέσα από σωματεία και συλλόγους, σχήματα και κινήσεις της μαζικής πάλης, μέσα από κάθε δρόμο που περνάει ο αγώνας, η συσπείρωση και η έκφραση των εργαζόμενων και της νεολαίας, της κοινωνικής πλειοψηφίας να αντισταθούμε στις αλλαγές που φέρνει η Ολυμπιάδα.

Είναι η ώρα της ενημέρωσης, της αποκάλυψης, αλλά και της πρωτοβουλίας. Όπως δείξαμε και τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε να φέρουμε τις κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας στο προσκήνιο.

 

ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ – ΟΧΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

ü    Όχι άλλο αίμα εργατών για την Ολυμπιάδα των πολυεθνικών

ü    Όχι στις «έκτακτες συνθήκες» εργασίας με αφορμή την Ολυμπιάδα. Καμιά αλλαγή στο ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις,

ü    Κανένας νέος, κανένας εργαζόμενος εθελοντής. Ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.

ü    Καμιά ανοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος

ü    Κανένας συμβιβασμός για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Καμιά καταπάτηση συνδικαλιστικών ελευθεριών.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ