ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ

 

Η επίθεση και η αιματηρή κατοχή στο Ιράκ σκιάζει αναπόφευκτα όχι μόνο την άτυπη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον:

-   Γιατί ο σύγχρονος πόλεμος είναι ίσως η χειρότερη μορφή οικολογικής καταστροφής.

-   Γιατί η ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών φαντάζουν εξαιρετικά απόμακρα, όταν ένα πιστόλι στον κρόταφο απαιτεί «το δίκαιο του ισχυροτέρου».

-   Γιατί το άφθονο και φθηνό πετρέλαιο στα χέρια των νικητών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανατροπή του κλίματος.

 

Την ώρα που το αντιπολεμικό κίνημα ένωνε το σύνολο των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) κοινωνιών, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκαν από συνένοχες μέχρι ανεπαρκείς. Την ίδια τραγική ανεπάρκεια έχει να δείξει η επίσημη Ευρώπη και στα μέτωπα του περιβάλλοντος:

-   Ρίχνοντας όλο το βάρος στην οικονομική της ανταγωνιστικότητα, μέσα από τη «διαδικασία της Λισσαβόνας», και περιορίζοντας το περιβάλλον στα στενά περιθώρια που αφήνουν οι νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις.

-   Προσυπογράφοντας τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπου οι εκπτώσεις στο περιβάλλον αναγορεύονται σε συγκριτικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό.

-   Υποχωρώντας διαρκώς απέναντι στις ΗΠΑ, σε κρίσιμα θέματα όπως το κλίμα, τα μεταλλαγμένα αλλά και η συνολικότερη αποδυνάμωση της δυναμικής του Ρίο.

-   Συμμετέχοντας στους πυρηνικούς εξοπλισμούς και επιδοτώντας τα πυρηνικά εργοστάσια.

-   Προωθώντας την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, με συρρίκνωση των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και διατροφικά σκάνδαλα.

-   Πριμοδοτώντας τον άσκοπο πολλαπλασιασμό των μεταφορών, με τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων

 

Όταν όμως οι υπουργοί περιβάλλοντος συνεδριάζουν στην Αθήνα με προεδρεύουσα την ελληνίδα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τότε την ευρωπαϊκή ανεπάρκεια επισκιάζει η ελληνική πραγματικότητα:

-   Τα όσα γίνονται στην Αθήνα με τους ελεύθερους χώρους και την προετοιμασία για το 2004 θα ήταν μάλλον αδιανόητα για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

-   Η προεδρεύουσα της συνόδου είναι η μόνη ευρωπαία υπουργός περιβάλλοντος που προσπαθεί να προσαρμόσει στα μέτρα των καταπατητών το κτηματολόγιο και τη νομοθεσία για τα δάση και τις δημόσιες εκτάσεις.

-   Νταλίκες, ΚΤΕΛ και ΙΧ μονοπωλούν τις μεταφορές μας με βαρύτατο φόρο αίματος, δρόμοι και αεροδρόμια διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα, εργοληπτικά συμφέροντα κατέχουν κεντρική θέση στη διαπλοκή με τα κέντρα εξουσίας.

-   Σε κρίσιμα θέματα όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο και η διείσδυση της ήπιας ενέργειας, η χώρα μας δεν εκπληρώνει ούτε το μισό από τις επίσημες διεθνείς της δεσμεύσεις.

 

Στην Ελλάδα δεν λείπει μόνο η κοινή λογική, αλλά και η ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών που σε άλλες χώρες συμμετέχει στη διαμόρφωση συσχετισμών, συνειδήσεων και πολιτικών: Εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετέχουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προωθούν συνειδητές αγοραστικές επιλογές, εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις τους σε μη κερδοσκοπικές προσπάθειες κοινωνικής οικονομίας, πίνουν καφέ από δίκτυα Δίκαιου Εμπορίου (που εδώ δεν ξέρουμε καν τι ακριβώς είναι). Η «άλλη Ευρώπη» είναι ήδη εδώ, και κάνει παντού αισθητό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό της βάρος.

 

Ανάλογο δρόμο αξίζει να ακολουθήσουμε και στη δική μας χώρα, ώστε να πάψουμε να βρισκόμαστε διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο. Οι αγώνες για το περιβάλλον και την ειρήνη χρειάζεται να συνδεθούν με τη συνολικότερη διάστασή τους, αλλά και με την ικανότητα να αλλάζουμε συνειδήσεις, να δημιουργούμε πολιτικό κόστος και να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις και στη διαμόρφωση πολιτικών.

 

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε, από την πλευρά μας, να συμβάλουμε:

-   Ανοίγοντας διάλογο για τη διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων και θέσεων που να συνδέουν την υπεράσπιση του περιβάλλοντος με τα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

-   Επιχειρώντας να εκφράσουμε, και πολιτικά, την προτεραιότητα των οικολογικών αιτημάτων.

-   Αναζητώντας δρόμους για συμπληρωματική λειτουργία της πολιτικής μας παρουσίας με τις κοινωνικές παρεμβάσεις των τοπικών κινήσεων πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

Αθήνα 2 Μαΐου 2003

 

Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

ΥΓ.  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων το Σάββατο 3 Μαϊου 2003. Από την πλαζ της Βάρκιζας, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία προς τον χώρο της Συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος, στο Λαγονήσι.

Για να μη χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΙΧ μας, θα υπάρχουν και πούλμαν από διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά.

       Πληροφορίες στο 6972/223030 (Κώστας Διάκος).