ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

www.ecogreens.gr

e-mail: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

                                                                    1.12.2003

 

ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

της Τρίτης 2.12.03 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

            Μπορεί η ψήφιση του δασικού νομοσχεδίου να θεωρείται σημαντικότερη από τη δημοκρατία; Για ορισμένους από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, φαίνεται δυστυχώς ότι η απάντηση είναι καταφατική.

            Στην προσπάθειά τους λοιπόν να επιβάλουν συνοπτικές διαδικασίες για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, παραβίασαν τους δημοκρατικούς κανόνες σε τέτοια έκταση ώστε και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το «μικρό» πραξικόπημα έγινε από τον προεδρεύοντα της επιτροπής Δ. Πιπεργιά, που αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης για πλήρη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, μέχρι να βρεθεί η στιγμή που οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. και της Αριστεράς απουσίαζαν από την αίθουσα και αδυνατούσαν να υποστηρίξουν την πρότασή τους.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο της, να αποκλείσει κάθε ουσιαστική συζήτηση για το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής: η συζήτηση θα περιοριστεί σε μία και μόνο συνεδρίαση της ολομέλειας, το πρωί της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου.

            Από την άλλη πλευρά, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, που συντονίζει τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο, οργανώνει  εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυτή την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, παραμονή της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.

            -  Αθήνα: ώρα 7 το απόγευμα, στο Σύνταγμα

-  Θεσσαλονίκη: στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν και στις δύο αυτές κινητοποιήσεις, όπως και σε άλλες μέχρι τώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας και απευθύνουν έκκληση για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτών, ώστε η αυταρχική ψήφιση του νομοσχεδίου να έχει σοβαρό πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας μας δεν πρόκειται να σταματήσει με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, παραβιάζει κατάφωρα και το Σύνταγμα της χώρας.

 

                                   Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων