ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 

Με μια μαζικότατη (πρωτοφανή στα χρονικά της περιοχής) και ιδιαίτερα δυναμική διαδήλωση δημοτών, εργαζομένων και μαθητών από τα σχολεία της Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, που διοργανώθηκε από τη «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα», συνεχίστηκε, την εβδομάδα που πέρασε, η κινητοποίηση εναντίον της εγκατάστασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ στα σύνορα των δύο δήμων.


Από τα Δημαρχεία Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, καθώς και από το συγκρότημα του ΤΕΕ και από άλλα γυμνάσια και λύκεια, ξεκίνησαν πορείες - στις οποίες συμμετείχαν γύρω στα 5000 άτομα - με κατεύθυνση τα έργα της ΔΕΗ και στόχο τη συμβολική δενδροφύτευση του χώρου των 135 στρεμμάτων που της έχει παραχωρηθεί.

Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση έπαιξαν οι σύλλογοι των εργαζομένων στο Δήμο, οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, η Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας (Γυμνάσια-Λύκεια Ηλιούπολης) και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας (Γυμνάσια-Λύκεια Αργυρούπολης).


Στην πύλη των έργων, όπου σημειωτέον έχει γίνει κατάληψη της εισόδου εδώ και δύο εβδομάδες, είχαν συγκεντρωθεί και άλλοι κάτοικοι και μαθητές των σχολείων της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης.

 

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, μαθητών και κατοίκων της περιοχής, αλλά και η επιτροπή αγώνα Παλλήνης και Γλυκών Νερών. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Τ. Τσιόγκας (ΚΚΕ) και Γ. Παπαθανασίου (ΝΔ) και μίλησε ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Αργυρούπολης Γ. Τσαρπαλής, ο οποίος είχε από την αρχή ταχθεί κατά του ΚΥΤ έχοντας θέσει το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Μίλησε ακόμη και ο επανεκλεγμένος ΠΑΣΟΚικός Δήμαρχος Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκης, που μέχρι πρότινος κρατούσε μια μεσοβέζικη στάση και μόνο ύστερα από την πίεση των δημοτών (ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο της 29 Οκτωβρίου) αναγκάστηκε να πάρει θέση ενάντια στη συνέχιση του έργου, η δε μαζική συγκέντρωση τον στρίμωξε τόσο πολύ ώστε να προβεί σε συμβολική δεντροφύτευση.

 

Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως «Δεν θα περάσει, το ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό» καθώς και ειρωνικά και χιουμοριστικά συνθήματα.

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι, αυτό των μαθητών, κατευθύνθηκε με πορεία στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης κλείνοντάς την για περίπου 1 ώρα και φωνάζοντας συνθήματα.

 

Εκτός από τις παραπάνω μαζικές κινητοποιήσεις (κατάληψη, πορείες και διαδηλώσεις), η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα και οι σύλλογοι διοργάνωσαν εκδήλωση με ειδικούς επιστήμονες την Παρασκευή το βράδυ στο Θεατράκι του Ειδικού Σχολείου, λαϊκό γλέντι στο χώρο της κατάληψης το βράδυ του Σαββάτου.

 

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο αγώνας αυτός είχε ένα ακόμη αποτέλεσμα. Οι βουλευτές Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), Κώστας Καρράς (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Θεόδωρος Κατσανέβας (ΠΑΣΟΚ) έφεραν το θέμα στη Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις τους. Μέχρι τώρα συζητήθηκε η ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου (14/11/2002).

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

http://www.geocities.com/paremvasi_dimoton_ilioupolis/homepage.html