Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη

τηλ. 0310 222503, 0310 409770, fax 0310 421196

E-mail: ecology-trem@nath.gr

 

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ  ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ!

 

Πιο πρόσφορο το επίπεδο της αυτοδιοίκησης για την οικολογική πολιτική

Η Θεσσαλονίκη έχει μια έντονη ιστορία συμμετοχής οικολογικών σχημάτων στις τοπικές εκλογές από το 1990. Η Οικολογική Κίνηση, από την αρχή της 20χρονης ιστορίας της, έχει δηλώσει πολλές φορές πως θεωρεί το τοπικό επίπεδο αυτοδιοίκησης ως το προσφορότερο για την άσκηση μιας οικολογικής πολιτικής με χαρακτηριστικά πιο ανθρώπινα, άμεσα, οικεία και δημοκρατικά. Αν και η οργάνωσή μας δεν είναι κομματικός φορέας, η πολιτική άποψη και στάση της έχει υποστηρίξει πολλά μέλη της στην επιλογή τους να εκφράσουν οικολογικά αιτήματα και την οικολογική σκέψη και στις τοπικές εκλογές.

 

Ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά

Θεωρώντας ότι η πολιτική οικολογία συναντιέται με το κίνημα της ανθρώπινης χειραφέτησης, υπερασπιζόμαστε κάποιες υπό εξαφάνιση βασικές αξίες: τη συλλογικότητα αλλά και την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της αγοραίας οικονομίας και της κοινωνίας της αποχαύνωσης από το κυνήγι του ατομικού κέρδους.

 

Συνεργασίες με άλλα κοινωνικά κινήματα και την κριτική αριστερά

Από το ’92 ακόμη είχαμε συνεργασία με ανθρώπους από άλλα κοινωνικά κινήματα, με τα οποία βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες, η οποία και κατέληξε στο σχηματισμό της Οικολογίας-Αλληλεγγύης. Στις νομαρχιακές εκλογές του 1998, η Οικολογία-Αλληλεγγύη δέχθηκε την υποστήριξη του ΣΥΝ και κατάφερε να εκλέξει σύμβουλο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης, με 5,3%. Για τις ταυτόχρονες δημοτικές επιδιώχθηκε παρόμοια συνεργασία με επικεφαλής τον Σ. Βούγια, που όμως μας διέψευσε πολλαπλά.

 

Επιτυχημένη ανάδειξη οικολογικών και κοινωνικών ζητημάτων

Μετά τις εκλογές του ‘98, η έντονη δραστηριότητα του Μ. Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό ανέδειξε δυναμικά τα τοπικά ζητήματα οικολογίας και ποιότητας ζωής σε ένα κοινωνικό πλαίσιο αλληλεγγύης και κινηματικής λογικής, διασώζοντας την προοπτική για μια νέα συνεργασία και στο Δήμο, με περισσότερη έμφαση στην ουσία αυτή τη φορά. Ως επικεφαλής για τις φετινές δημοτικές εκλογές υποστηρίζουμε τον καθηγητή Ιατρικής Τάσο Κουράκη. Η ιδιαίτερη δραστηριότητά του για τα «μεταλλαγμένα», η κριτική του στάση σε ζητήματα ανάπτυξης, τεχνολογίας και γνώσης αλλά και η πρόθεση από μέρους του να προωθήσει το διάλογο και την κοινή δράση ανθρώπων που προέρχονται από τους χώρους της οικολογίας, των κοινωνικών κινημάτων και της κριτικής αριστεράς, να μη κινηθεί με προσωπικές στρατηγικές και να συνεισφέρει σε μια μακρόπνοη και όχι ευκαιριακή ενασχόληση με τα δημοτικά ζητήματα, αποτελούν ενδείξεις αξιοπιστίας.

 

Έντονη συμμετοχή και φέτος

Η συμμετοχή μελών και φίλων της Οικολογικής Κίνησης στους συνδυασμούς αυτούς είναι και φέτος έντονη. Στη νομαρχιακή κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη /Συνασπισμός των πολιτών», εκτός του επικεφαλής Μ. Τρεμόπουλου, συμμετέχουν και άλλα βασικά στελέχη της οργάνωσης: ο Γιάννης Τζιώλας, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 1990 και το 1994, ο πανεπιστημιακός Αλέκος Γεωργόπουλος, εκδότης του «Εν Οίκω» και συνεπής συνεργάτης του Τρεμόπουλου στη Νομαρχία, όπως και η Ελεονώρα Ζώτου. Στη δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας», με επικεφαλής τον Τ. Κουράκη, την οργάνωση εκπροσωπεί ο Πάνος Γρηγοριάδης.

Εκτός από τα πρόσωπα αυτά, εκτίθενται ως υποψήφιοι και άλλα μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της οργάνωσης και εν γένει του χώρου της οικολογίας. Όμως θεωρούμε ότι οι προαναφερθέντες πρέπει να ενισχυθούν και με ψήφο, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν με αμείωτη διάθεση.

 

Για μια οικολογική και αλληλέγγυα Θεσσαλονίκη

Οι δύο αυτοί συνδυασμοί αποδίδουν στη Θεσσαλονίκη μια μοναδικότητα, αφού καμιά άλλη περιοχή της επικράτειας δεν έχει να επιδείξει ένα παρόμοιο διπλό «πρασινοκόκκινο» εγχείρημα. Πιστεύοντας ότι η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί στους οικολογικούς αγώνες αλλά και στις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών της, θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να φανεί και στη σύνθεση των τοπικών της Συμβουλίων και να αλλάξει μακροπρόθεσμα την εικόνα της πόλης. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πιο οικολογική πόλη της χώρας μας!