ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ

 

Κύριοι

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε ότι,σε πόρισμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) αναφέρεται πως η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη καθυστερεί σημαντικά.Επειδή το ζήτημα μας αφορά,θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.

 

1.Από τις 4 Νοεμβρίου 2002 βρίσκεται υπό κατάληψη ο δρόμος που οδηγεί προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.

Η κατάληψη που ξεκίνησε με ευθύνη της ¨Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα¨και με την έμπρακτη συμμετοχή των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης-Αργυρούπολης,έχει σαν στόχο να αποτρέψει την κατασκευή ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV στον δασικό χώρο της Β Ζώνης Προστασίας του Υμηττού,δίπλα σε σχολεία,αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες.Να αποτρέψει δηλαδή ένα έργο που ξεκίνησε παράνομα την άνοιξη του 2002,είναι επικίνδυνο για τη υγεία και την ζωή όσων κατοικούν,εργάζονται και σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή,σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες και έρευνες,ενώ επιπλέον είναι καταστροφικό για το περιβάλλον,όπως προκύπτει και από την απόφαση 67/1998 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

2.Με τον νόμο 2947/2001,το ΚΥΤ εντάχθηκε στα Ολύμπιακά Έργα.Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή ¨Αθήνα 2004¨,¨λόγοι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,επιβάλουν την απρόσκοπτη κατασκευή του εν λόγω έργου.¨

Κατά την γνώμη μας,ο χαρακτηρισμός του ΚΥΤ σαν Ολυμπιακού Έργου,και η επίκληση ¨λόγω δημοσίου συμφέροντος¨,αποτελούν πρόσχημα με στόχο την παράκαμψη των αντιρρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.Εξ άλλου, πιστεύουμε ότι κανένα ¨δημόσιο συμφέρον¨ δεν μπορεί να ταυτίζεται με την διαρκή απειλή της υγείας μας.

 

3.Η ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα παραπληροφορεί την κοινή γνώμη με την χρήση των ΜΜΕ,ενώ παράλληλα απειλεί με διάφορους τρόπους τους ενεργούς πολίτες που αντιστέκονται στα σχέδια της.

Δεν εξηγεί όμως,γιατί δεν διερευνήθηκαν εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης του έργου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που η ίδια συνέταξε,όπως προβλέπεται από την Ελληνική και την Ευρωπαική νομοθεσία.

Παράλληλα,η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι ¨δεν θα φέρει ουδεμία ευθύνη για τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης που μπορεί να προκύψουν,δηλαδή κίνδυνο διακοπών του ρεύματος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων¨.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα,γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση των πιθανώς αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά την διάρκεια των 20 ημερών που θα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

 

4.Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Δημοτική Αρχή Αργυρούπολης και πολίτες των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι μια σειρά λόγους που επιβάλουν την ακύρωση της κατασκευής του εν λόγω έργου στην συγκεκριμένη περιοχή.Η δίκη έχει αναβληθεί δύο φορές μέχρι σήμερα (1/11/02 και 7/2/2003) και έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία στις 9/5/2003.

Επίσης σας επισημαίνουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και μια σειρά επιστημονικών και κοινωνικών φορέων έχουν εκφράσει την αντίθεση τους,ενώ άνω των 50 Βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις συνέπειες της κατασκευής του έργου στη συγκεκριμένη θέση.

 

Η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα έχει συναντηθεί και συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ,καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής,τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι δεν αποδέχεται να γίνει ο Υμηττός και οι ζωές μας θυσία με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

Κατόπιν όσων αναφέρονται παραπάνω γίνονται κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους επιμένουμε να μην κατασκευαστεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ εντός της Β Ζώνης Προστασίας του Υμηττού.

 

28 Φεβρουαρίου 2003

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

 

Τηλ. Επικοινωνίας

210.3815430-693.6606171