ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ερωτηση
Για τον κ. Υπουργό:

-         ΠΕΧΩΔΕ

 

Θέμα: Οξύτατα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων της Ψυτάλλειας. Αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση του ΠΕΧΩΔΕ.

            Όπως είναι γνωστό ο σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού των αστικών λυμάτων στην Ψυτάλλεια, παράγει ποσότητα λάσπης που, μέχρι τώρα, μεταφέρονταν στο Χώρο Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)  των Άνω Λιοσίων. Μετά την κατολίσθηση στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων η λάσπη έπαψε να μεταφέρεται εκεί και άρχισε να συσσωρεύεται στην Ψυτάλλεια. Κάθε ημέρα παράγονται πάνω από 300 τόνοι λάσπης. Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλά προβλήματα τα οποία καθημερινά οξύνονται με τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων ποσοτήτων λάσπης. Η δυσοσμία είναι αφόρητη, ενώ η συσσώρευση λάσπης, σ’ ένα χώρο που δεν υπάρχει υποδομή, συνιστά ένα μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

            Επειδή είναι απρόβλεπτες οι διαστάσεις που θα πάρει αυτό το θέμα, αφού καθημερινά οξύνεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να μεταφέρεται η λάσπη που παράγει ο Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας, σε χώρο με την κατάλληλη υποδομή;

 

                                                                       Ο  Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                         Παναγιώτης Λαφαζάνης
                                                                                                       

17/4/03

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ερωτηση
Για τους κ. κ. Υπουργούς:

-         ΠΕΧΩΔΕ

-         Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

 

Θέμα: Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τσιμεντοποιεί παραλιακή έκταση «φιλέτο» στη Δραπετσώνα, χαρίζοντας στους φερόμενους ιδιοκτήτες της, εν μία νυκτί, πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

            Ως γνωστόν στη θέση «Ανάστασις» η «Κρεμμυδαρού» του Δήμου Δραπετσώνας υπάρχει κοινόχρηστος- κοινωφελής χώρος έκτασης 7.234 τ.μ. μοναδικού φυσικού κάλους, δίπλα στην παραλία, οργανικό μέρος μιας ευρύτερης υπό Ανάπλαση περιοχής από το Καστράκι  έως τη ζώνη των Λιπασμάτων, που φέρεται ότι ανήκει στους κληρονόμους Αλεξ. Μελετόπουλου.

            Με το Π.Δ 650/11-8-86 ο παραπάνω χώρος, μετά από αγώνες του λαού της Δραπετσώνας, εν μέρει ρυμοτομήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινωφελών δραστηριοτήτων, ενώ θεσπίστηκαν έπ’ αυτού αυστηροί περιορισμοί δόμησης. Ο Δήμος Δραπετσώνας λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω Π.Δ και προς αξιοποίηση αυτού του χώρου προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, διαμόρφωσε, από τα πενιχρά οικονομικά του, στην έκταση αυτή γήπεδο ποδοσφαίρου, εστίες αναψυχής, παιδική χαρά, και πράσινο, ενώ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την απαλλοτρίωσή του.

            Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, όμως, αντί να σεβαστεί ως όφειλε το Π.Δ 650/11-8-86, τα κοινωφελή χαρακτηριστικά αυτού του χώρου, τη μοναδική του τοποθεσία και περιβαλλοντική αξία, την απαίτηση σύσσωμου του λαού της Δραπετσώνας και τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις του Δήμου στην εν λόγω έκταση, με την υπ’ αριθμ. Δ/44546/28-3-2003 απολύτως απαράδεκτη και χαριστική απόφασή του ενέκρινε, με διάτρητα προσχήματα, τον αποχαρακτηρισμό του χώρου αυτού, ακυρώνοντας τις άκρως επωφελείς για τη Δραπετσώνα χρήσεις και περιορισμούς δόμησης, παραδίδοντάς τον βορρά στους ιδιοτελείς σχεδιασμούς τσιμεντοποίησης σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων όσων φέρονται ως ιδιοκτήτες του.

            Επειδή με την απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καταστρέφεται και τσιμεντοποιείται ένας χώρος «φιλέτο» για το παρόν και το μέλλον της Δραπετσώνας.

            Επειδή με την απόφαση αυτή χαρίζονται εν μια νυκτί εκατοντάδες εκατομμύρια στους φερόμενους ιδιοκτήτες από την προκύπτουσα μετά την άρση των περιορισμών δόμησης τεράστια υπεραξία.

            Επειδή με την απόφαση αυτή καθίσταται, σχεδόν, απαγορευτική η απαλλοτρίωση του χώρου από το Δήμο Δραπετσώνας λόγω του τεράστιου κόστους που θα προκύψει από την υπεραξία που θα διαμορφωθεί.

            Επειδή η απόφαση αυτή είναι άκρως ζημιογόνα για τον ιστορικό με μακρές αγωνιστικές παραδόσεις Δήμο της Δραπετσώνας, τη ζωή των πολιτών της και των πολιτών ευρύτερα του Πειραιά.

            Επειδή η απόφαση αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει όλη την προσπάθεια Ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής από το Καστράκι ως τη ζώνη των Λιπασμάτων και να ανοίξει την όρεξη και σ’ αυτούς που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν τη Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου (βλ. Εθνική, Blue Shirk κλπ).

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

2.      Σκοπεύουν να ακυρώσουν την υπαριθμ. Δ/44546/28-3-2003 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και να ενεργήσουν ώστε να μην αρθούν επί του ως άνω χώρου έκτασης 7.234 τ.μ. οι κοινωφελείς χρήσεις και οι πολεοδομικές δεσμεύσεις του Π.Δ 650/11-8-86;

3.      Σκοπεύουν, παράλληλα με την ακύρωση της εν λόγω απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο το Δήμο Δραπετσώνας ώστε να ολοκληρώσει την ομόφωνη απόφασή του για την απαλλοτρίωση του ως άνω χώρου;

 

                                                                       Ο  Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                         Παναγιώτης Λαφαζάνης
 
                                                                                                       

15/4/03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ερωτηση
Για τους κ. κ. Υπουργούς:

-         Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

-         Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

 

Θέμα: Ο Δήμος Αμπελακίων Σαλαμίνας αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Αναγκαία η άμεση οικονομική του ενίσχυση.

            Σύμφωνα με επιστολή του Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας, ο Δήμος αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τέτοιες ώστε αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις (μισθοδοσία προσωπικού, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ). Ο Δήμος ζητά εφ’ άπαξ οικονομική ενίσχυση 1.500.000 ευρώ, τουλάχιστον, ώστε, όχι να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα, αλλά να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες αυτής της περιόδου.

            Επειδή το πρόβλημα κάθε μέρα μεγαλώνει.

            Επειδή αν ο Δήμος Αμπελακίων Σαλαμίνας δεν ενισχυθεί θα πάψει τη λειτουργία του.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

4.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την χορήγηση αυτού του αναγκαίου ποσού στο Δήμο Αμπελακίων Σαλαμίνας;

 

                                                                       Ο  Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                         Παναγιώτης Λαφαζάνης
 
                                                                                                       

17/4 /03

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ερωτηση
Για τους κ. κ. Υπουργούς:

-         Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

-         Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

Θέμα: Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Περάματος είναι άθλια. Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι προμηθευτές. Αν δεν υπάρξει οικονομική υποστήριξη από το κράτος, ο Δήμος σύντομα θα πάψει να λειτουργεί.

            Φωνή απόγνωσης ακούγεται από το Δήμο Περάματος σχετικά με την οικονομική του κατάσταση. Πρώτα απ’ όλα το έλλειμμα του Δήμου ξεπερνά τα 11.700.00 ευρώ. Τα δάνεια, που μέχρι σήμερα, έλυναν τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, πρόσκαιρα, ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ τα χρέη για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (προς τους εργαζομένους του Δήμου, τους εργολάβους, τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές και μελετητές), υπερβαίνουν τα 6.000.000 ευρώ.

            Μια από τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ότι η μισθοδοσία του προσωπικού καλύπτεται από χρήματα που προορίζονται για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης της πόλης. Το Πέραμα είναι μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής οπότε έχει ανάγκη έργων αναβάθμισης. Το Δημαρχείο είναι από το σεισμό της 7/9/1999 σε επισκευή λόγω ζημιών που υπέστη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι υπηρεσίες του Δήμου να στεγάζονται σε διάφορα γραφεία και καταστήματα της πόλης, καταβάλλοντας, βέβαια, και ανάλογα ενοίκια. Η τακτική επιχορήγηση (που ανέκαθεν ήταν μικρή), συρρικνώθηκε στα 28.000 ευρώ. Ακόμα και να μην είχε οικονομικά προβλήματα ο Δήμος με τέτοια επιχορήγηση θα εδημιουργούντο.

            Επειδή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η λειτουργία του Δήμου Περάματος θα καταστεί ανέφικτη πολύ σύντομα.

            Επειδή μια γενναία χρηματική ενίσχυση στο Δήμο Περάματος είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

5.      Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να χορηγηθεί γενναία οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Περάματος, ώστε να ξεπεράσει (σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον), το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει;

                                                                       Ο  Ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

                                                                        

14/4/03