ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ                         

Ερωτηση
Για τον κ. Υπουργό:

- ΠΕΧΩΔΕ

 

Θέμα: Σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την υγεία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία του Υμηττού, με την εγκατάσταση Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ,  στα όρια των δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης.

 

        Σε προηγούμενη ερώτησή μας, από 9/3/01, τέθηκε το θέμα της επικίνδυνης ραδιενεργού ακτινοβολίας, από τις κεραίες των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

        Σήμερα, επανερχόμαστε σε παρόμοιο θέμα, που έχει σχέση με την εγκατάσταση ΚΥΤ της ΔΕΗ, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού.

        Συγκεκριμένα, έχουμε στη διάθεσή μας κείμενο διαμαρτυρίας- καταγγελίας της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ποιότητα Ζωής», όπου επισημαίνονται τα εξής:

        Πρώτον, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν, πριν το καλοκαίρι, στην έναρξη των εργασιών ανέγερσης του ΚΥΤ, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αποφάσεις 47773/1353/13-3-02 και 59365/27-07-02 του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν προσβληθεί στα αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο- ΣτΕ), από το Δήμο Αργυρούπολης και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής.

        Δεύτερον, κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της περιοχής και η οικολογική ισορροπία του Υμηττού με την εγκατάσταση του ΚΥΤ και, μάλιστα, σοβαρά αφού με έγκυρες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ένα τέτοιο κέντρο (ΚΥΤ) θα αποτελεί πηγή εκπομπής επικίνδυνης (καρκινογόνου) ραδιενεργού ακτινοβολίας.

        Επειδή, ως σκοπιμότητα του έργου προβάλλεται η εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Έχει εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ο νόμος προβλέπει, για την ανέγερση Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης, εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού;

2.     Θα συνεχιστούν οι εργασίες ανέγερσης του ΚΥΤ, στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο εκκρεμεί η προσφυγή των ενδιαφερομένων στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της σχετικής απόφασης;

3.     Τέλος, θα θυσιαστεί στο «βωμό» της Ολυμπιάδας του 2004 η υγεία των ανθρώπων της πυκνοκατοικημένης αυτής περιοχής, καθώς και η οικολογική ισορροπία του Υμηττού;

                                                            Ο Ερωτών Βουλευτής

 

                                                           Παναγιώτης Λαφαζάνης      

10/10/02