Ελευθεροτυπία, 27/11/2002

 

Διαδημοτικό «όχι» στη ΔΕΗ για τον

Υμηττό

 

Συνεχίζεται η κατάληψη του εργοταξίου του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στον Υμηττό από εργαζομένους και κατοίκους του Δήμου Ηλιούπολης και οι κινητοποιήσεις από την πλευρά των τελευταίων δεν πρόκειται να διακοπούν έως ότου σταματήσουν τα έργα και ματαιωθεί η προβλεπόμενη ανέγερση της νέας μονάδας ρεύματος.

 

 

Τα παραπάνω, όπως και στοιχεία που αφορούν τους κινδύνους από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανακοινώθηκαν χθες το πρωί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τόσο από εκπροσώπους της διαδημοτικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης όσο και από διακεκριμένους επιστήμονες.

«Ο Υμηττός είναι η ανάσα μας, είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης», τόνισαν από κοινού οι ομιλητές, οι οποίοι κατήγγειλαν ευθέως το ΥΠΕΧΩΔΕ ως υπεύθυνο για την υλοποίηση αυτής της παράνομης -όπως υποστήριξαν- υπουργικής απόφασης, που επιτρέπει στη ΔΕΗ την ανέγερση μονάδας ρεύματος υψηλής τάσης δυναμικότητας 400.000
Volt.

Το έργο, που «επίσημα» γίνεται για να καλύψει ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ξεκινήσει χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι ομιλητές εμφάνισαν έγγραφα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις του οποίου αποτελούν, όπως είπαν, ένα από τα σημαντικότερα νομικά τους όπλα. «Περιβαλλοντικά, το έργο είναι καταστροφικό και η κοινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ που το επιβάλλουν καθίσταται ουσιαστικά παράνομη», επισήμαναν ο Πάνος Τότσικας και ο Νίκος Καραγεώργος, εκπρόσωποι της διαδημοτικής επιτροπής αγώνα. Πρόσθεσαν πως στους κατοίκους της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης συμπαρίστανται τώρα και αυτοί της Γλυφάδας, του Ελληνικού, του Βύρωνα και του Αλίμου, συγκροτώντας ένα ισχυρό κοινό μέτωπο 30 και πλέον φορέων των παραπάνω περιοχών.

Οι επιστήμονες που μίλησαν (Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, αναπλ. καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθήνας και Ιορδάνης Προυσανίδης, δικηγόρος-νομικός σύμβουλος του Δήμου Αργυρούπολης) αναφέρθηκαν σε όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Υπογράμμισαν πως παρατηρείται αυξημένη συχνότητα παιδικής λευχαιμίας και καρκινογένεσης σε άτομα που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης και πως τα διεθνή όρια ασφαλείας για την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχουν πάψει προ πολλού να υφίστανται, όπως έχουν αποδείξει εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι προχθές υπήρξαν και κρούσματα προσαγωγής στην Αστυνομία, μαθητών της Ηλιούπολης που συμμετείχαν στην κατάληψη του ΚΥΤ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αργυρούπολης Ι. Τσαρπαλής. Παρών ήταν και ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Ι. Παπαθανασίου.

 

ΔΗΜ. ΡΟΥΤΣΩΝΗΣ

 

Και επιστολή μαθητών στον Σημίτη

 

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 170 μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ηλιούπολης εκφράζουν αγωνία «για έγκλημα που γίνεται σε βάρος της υγείας τους», με την επικείμενη εγκατάσταση ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο τους και ζητούν την παρέμβαση του κ. Σημίτη, για την προστασία τους.

Οι μαθητές ρωτούν πού είναι η προστασία και η ευαισθησία της πολιτείας για τους πολίτες της, πώς ζητάει από αυτούς να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον, όταν η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την υγεία τους, και διευκρινίζουν:

«Ο υποσταθμός θα είναι ο 5ος μεγαλύτερος της ΔΕΗ -100 μέτρα από το λύκειό μας και το καινούργιο νηπιαγωγείο- γι' αυτό το σχολείο μας είναι υπό κατάληψη και μεις βρισκόμαστε στους δρόμους αντί στα βιβλία μας. Για να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι».