ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Σε έντονο αναβρασμό βρίσκονται το τελευταίο δεκαήμερο οι κάτοικοι των περιοχών Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Ο λόγος είναι η απόφαση της ΔΕΗ για τη δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) σε έκταση 135 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, στα όρια των δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.

Το θέμα βέβαια δεν είναι του τελευταίου δεκαημέρου, αλλά τώρα τέθηκε επί τάπητος, δεδομένου ότι οι εργασίες κατασκευής του ΚΥΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη! Εν συντομία μερικές αναφορές σχετικά με τις αποδεδειγμένες επιπτώσεις λειτουργίας παρόμοιων εγκαταστάσεων εντός κατοικημένων περιοχών:

1. Τα καλώδια υψηλής τάσης προσελκύουν καρκινογόνα αέρια όπως το ραδόνιο.

2. Η λειτουργία του ΚΥΤ προκαλεί μεγάλη ηχορρύπανση.

3. Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί στον άνθρωπο ανεπανόρθωτες βλάβες όπως καρκίνους, λευχαιμία, νόσο Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικές παθήσεις, βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.λπ. Αυτά ισχύουν στο πολλαπλάσιο για ευαίσθητους οργανισμούς όπως παιδιά και ηλικιωμένοι. Απαραίτητη "λεπτομέρεια": το υπό κατασκευήν ΚΥΤ γειτνιάζει με λύκειο και νηπιαγωγείο…

4. Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει και η δυνατότητα κατάσβεσης από αέρος.

5. Το ΚΥΤ λειτουργεί σαν ένας τεράστιος μαγνήτης στο νέφος της πρωτεύουσας, το οποίο εμπλουτίζεται με ιόντα και εν συνεχεία εισπνεόμενο προκαλεί πολλαπλάσιες βλάβες στον οργανισμό απ' ό,τι στην "απλή" μορφή του. Η επίδραση, δηλαδή, αυτών των εγκαταστάσεων στην ατμόσφαιρα κάνει το δηλητηριώδες φωτοχημικό νέφος της Αθήνας ακόμη πιο φονικό.

Απ' το τελευταίο σημείο –και όχι μόνο- φαίνεται ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής που γειτνιάζει με το ΚΥΤ, αλλά πολύ ευρύτερα. Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι πανελλαδικά λειτουργούν 14 ΚΥΤ, 4 εκ των οποίων στην Αθήνα. Σε ποιες περιοχές της Αθήνας; Μενίδι, Ασπρόπυργος, Κρυονέρι και Αγ. Στέφανος. Καθόλου τυχαία η επιλογή και βέβαια εύλογα θα συνδέσει κάποιος μια τέτοια εγκατάσταση με την ολοκληρωτική υποβάθμιση της γύρω περιοχής.

Η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί το έργο είναι η ηλεκτροδότηση της ΝΑ Αθήνας. Η χωροθέτησή του σ' αυτή την περιοχή έγινε το '93, χωρίς όμως να προχωρήσει η κατασκευή με βάση τις αντιδράσεις των κατοίκων και κάποιες προσφυγές που έγιναν τότε και δικαιώθηκαν. Από τότε το ζήτημα "πάγωσε", για να επανέλθει σήμερα διά μίας άλλης οδού: το έργο χαρακτηρίστηκε ολυμπιακό, με συνέπεια να παρακάμπτονται μια σειρά από παράγοντες, όπως π.χ. ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη προστασίας, και να αρκεί μια υπουργική απόφαση για να γίνει το έργο (η οποία έχει ήδη εκδοθεί από 27/7).

Από πλευράς κατοίκων έγινε μια σοβαρή κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/10, όπου οι μαθητές των γειτονικών στο ΚΥΤ σχολείων παρέλασαν με μαύρες σημαίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, σε ανοιχτή συνεδρίασή του και κάτω από την πίεση του κόσμου, πήρε απόφαση για άμεση διακοπή των εργασιών και επανεξέταση του όλου ζητήματος στην κατεύθυνση απομάκρυνσης του έργου από την περιοχή. Επίσης έγινε στο αμφιθέατρο του Δήμου Αργυρούπολης μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση με ομιλητές επιστήμονες.

Είναι όμως φανερό ότι το ζήτημα δεν είναι εύκολο και ότι πάνω στις ζωές των κατοίκων παίζονται πολλά παιχνίδια. Γι' αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη στάση αγώνα που να μπορεί να φέρει και αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η συνέχιση της παραπομπής του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν μπορεί να φέρει λύση και αυτό φάνηκε και από την προηγούμενη φορά. Ούτε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων –πόσο μάλλον αν δεν είναι ξεκάθαρες- μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Επίσης οι επιστημονικές αναλύσεις που ομιλούν για τις συνέπειες κ.λπ. είναι άχρηστες εάν δεν συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο κάλεσμα αγώνα, που δεν έχει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, δεν παζαρεύει την ανθρώπινη ζωή, δεν μιλάει γενικά και αόριστα στο όνομα του "δημόσιου" ή "εθνικού" συμφέροντος. Με δυο λόγια, να περάσει η υπόθεση στα χέρια των κατοίκων!

http://www.kkeml.gr/