ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ

            Aθήνα   12/3/2003

 

Tο « Εθνικό» Κτηματολόγιο, πρόσχημα για τη λεηλασία των δασών

και των δημοσίων κτημάτων

           Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από τους  βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με την υποστήριξη του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ., συμπληρωματικός νόμος για το Εθνικό  Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του νόμου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ουσιαστικά καταργείται «το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου» για ακίνητα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές πόλεων η οικισμών. Ετσι παραχωρούνται  στους καταπατητές δημόσια κτήματα εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. η ακόμη και μεγαλύτερα, αν έχουν μέσα κτίσμα μεγαλύτερο του 30%  του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης στην περιοχή. Όμως , όπως δηλώθηκε στη βουλή , πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η κατάργηση «του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου» και στις εκτός σχεδίου περιοχές οπότε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών κυρίως, εκτάσεων θα  παραχωρηθούν στους καταπατητές τους προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, «να μπορέσει επιτέλους να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο».

 

Το μεγάλο φαγοπότι των δασών που εξελίσσεται  με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ήδη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και μόνο οι εισαγγελείς μπορούν πλέον να το σταματήσουν.

Η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., που εποπτεύεται από την κ Β. Παπανδρέου και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κ. Μητσοτάκη,  προχωρεί σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αγνοώντας τους νόμους, το Σύνταγμα, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τη νοημοσύνη  όλων των Ελλήνων πολιτών. Η εταιρεία αυτή, που έχει αναλάβει την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, έχει υποπέσει στα παρακάτω λάθη και έχει διαπράξει τις παρακάτω παρανομίες:

Ø      Δεν εκδίδει οδηγίες για την τελική παράδοση των Δασικών Χαρτών ,που εκπονούνται στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν τελικά οι Δασικοί χάρτες. Η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει τουλάχιστον 2 χρόνια και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των μελετητών Δασολόγων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδόσει παρόμοια εντολή. Η ενέργεια αυτή καθυστερεί την ανάρτηση και την κύρωση των Δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να βλάπτεται το Ελληνικό δημόσιο.

Ø      Κατάργησε ουσιαστικά τους Δασικούς Χάρτες, καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα μελετών ,που τα δύο επόμενα χρόνια περιλαμβάνει μόνο τα μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και θέτοντας τα δάση στην τελευταία της προτεραιότητα (μετά το έτος 2010).

Ø      Θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου στα δάση, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, προωθώντας σχετικές ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να απεμπολούνται δικαιώματα του δημοσίου πάνω στην δημόσια περιουσία (Δημόσια κτήματα), με προκλητική ευνόηση των καταπατητών.

Ø      Αγνοεί προκλητικά την Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. με αριθ. 173/2002, η οποία προβλέπει ότι:

  1. Αποτελεί νόμιμο τίτλο εγγραπτέου δικαιώματος το τεκμήριο κυριότητος του Δημοσίου στα δάση.
  2. Τα δασαρχεία, ως υπηρεσίες που προστατεύουν τα δάση αλλά και την περιουσία του δημοσίου, είτε υπάρχει, είτε όχι Δασικός χάρτης, οφείλουν να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο.
  3. Για να ανατρέψουν το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, θα πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Ø      Προωθεί και υποθάλπει τις παράνομες ενέργειες που κάνουν μελετητικά γραφεία, τα οποία δεν δέχονται, απορρίπτουν, ή παίρνουν θέση αυθαίρετα ως δικαστές υπέρ των καταπατητών δημόσιας γης, υποτιμώντας επιδεικτικά τις δηλώσεις των δασικών υπηρεσιών.

Η κατάσταση που επικρατεί με  υπαιτιότητα της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ,δημιουργεί για την Δημόσια περιουσία τεράστιους κινδύνους, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι σημερινοί, αλλά να ενθαρρύνονται και νέοι καταπατητές των δημοσίων δασών, αφού η δηλωμένη πρόθεση της εταιρείας δεν είναι να προστατεύσει (κτηματογραφώντας) τα δάση, αλλά να τα αφήσει στην καταπατητική ικανότητα  των ατσίδων με την ανοχή των πολιτικών.

.

Ηδη από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά στην αντισυνταγματική κατάργηση του «τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου» και στις  δασικές καταπατημένες εκτάσεις στο σύνολο της χώρας.

Πιστεύοντας ότι η ύπαρξη ενός κοινωνικού προβλήματος που αφορά κάποιους μικροιδιοκτήτες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη λεηλασία των δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης, θεωρούμε ότι ο Νόμος, που ψηφίστηκε ,καταργεί το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου στις καταπατημένες εκτάσεις ,είναι αντισυνταγματικός και θα κάνουμε όλες τις δυνατές ενέργειες για την κατάργησή του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

Β Ζαφειράκης τηλ. 210-7723153, 210-2921119 -6944/978692, fax 210-7723155

                                    e-mail : vzafeir@mail.ntua.gr

Π.Τότσικας     τηλ. 210-3815430, fax 210-3302584

Κ. Διάκος        τηλ. 210-3211490 - 6972/223030, fax 210-3215773

e-mail: eko-diak@otenet.gr