ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ;

 

     Τον τελευταίο καιρό ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ευθύνεται για όλα σχεδόν τα δεινά της χώρας. Σε χιλιάδες συμπολίτες μας καλλιεργείται έντεχνα η εικόνα ότι τα δάση εμποδίζουν την "ανάπτυξη" της χώρας. Όταν ακούγονται φοβερές ιστορίες για του Ζωγράφου ή τους Αμπελοκήπους, ποιος μπορεί να αισθάνεται ήσυχος;

 

     Με πρόσχημα το Κτηματολόγιο συνεχίζεται σε επίπεδο νομοθεσίας η κυρίαρχη πολιτική των μεταπολεμικών κυβερνήσεων σε όφελος των καταπατητών.

Το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου αποτελεί σήμερα το βασικότερο εμπόδιο στη νομιμοποίηση των καταπατήσεων. Η καταπάτηση μιας δασικής έκτασης δεν είναι απλή κτηματική διαφορά με το Υπουργείο Οικονομικών ή Γεωργίας, αλλά παραβίαση ζωτικού κοινωνικού αγαθού στο οποίο μάλιστα έχουν δικαίωμα και οι επόμενες γενιές. Το πραγματικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στου Ζωγράφου ή στους Αμπελοκήπους, αλλά σε πλήθος κρίσιμων περιοχών: Σε μπαζωμένα ρέματα, παράνομες (και γι’ αυτό ακυρωμένες) πολεοδομήσεις, διαστρεβλωμένα όρια οικισμών προ του 1923, καταπατημένους ελεύθερους χώρους, παραβίαση προστατευόμενων περιοχών.

 

     Και, επιπλέον, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Με συναίνεση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας νομιμοποιούνται τελικά και όσες καταπατήσεις δεν είχαν κατατμηθεί σε οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων. Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι συζητείται επέκταση της «τακτοποίησης» ακόμη και στις εκτός Σχεδίου καταπατήσεις. Αντίστοιχη φιλοσοφία διαποτίζει και το δασικό νομοσχέδιο. Αν η λογική αυτή επικρατήσει, δάση και δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν μόνο εκεί όπου δεν υπήρξε ζήτηση για οικόπεδα ή άλλες αυθαίρετες χρήσεις.

 

     Ο οικολογικός χώρος στήριζε πάντα το αίτημα για Εθνικό Κτηματολόγιο, ως μέτρο προστασίας της δασικής και δημόσιας γης και όχι ως όχημα για τον ακρωτηριασμό της. Τα εκατομμύρια στρέμματα που χαρίζουν για μικροκομματικούς-ψηφοθηρικούς λόγους η κ. Παπανδρέου και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ζωτική σημασία για το περιβάλλον της χώρας και τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Η απώλειά τους θα επηρεάσει τη ζωή μας σε μόνιμη βάση, αφού θα μειωθεί υπερβολικά το εφεδρικό απόθεμα άκτιστης και δημόσιας γης. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμη εντονότερη δράση του κύκλου "καταπατώ-χτίζω-προκαλώ πλημμύρες και καύσωνες".

Αν ήθελαν να κινηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας των οικισμών και των συμφερόντων των πολιτών θα επέλεγαν την κατεύθυνση της διευθέτησης των κοινωνικών προβλημάτων που οι πολιτικές τους δημιούργησαν με πολεοδομικούς και άλλους μηχανισμούς ώστε η γη που είναι αναγκαία για την υδρονομική και περιβαλλοντική προστασία των οικισμών να προστατευτεί.

Επιλέγουν τη σκανδαλώδη εξυπηρέτηση των καταπατητών παραβιάζοντας ακόμη και το Σύνταγμα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη κακό νομοσχέδιο, όπως δείχνουν να το αντιμετωπίζουν ακόμη και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ που το καταψήφισαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

     Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πέρα από την ριζική αντίθεση στην ψήφισή του, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους για όλα αυτά ένα σοβαρό πολιτικό κόστος. Τα όσα συντελούνται εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής αποτελούν κεντρικό πολιτικό ζήτημα και στη χώρα αυτή δεν κατοικούν μόνο οικοπεδοφάγοι και συμφέροντα.

                                           

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003

                                   Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Πληροφορίες: