ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ - SOS

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΑΘΗΝΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

 

 

 

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε το δράμα που περνά η χώρα μας από χτες το βράδυ.

Είκοσι ένα βλαστάρια του ελληνικού λαού έγιναν «τροφή» στην αδιαφορία, την κακοτεχνία προκλητική προχειρότητα και την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους.

Τροφή στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, των κατασκευαστών που μιζάροντας τον κρατικό μηχανισμό κατασκευάζουν έργα καρμανιόλες, έργα που σκοτώνουν, έργα που τα πληρώνουμε, (θυμηθείτε ότι μπαίνοντας στα Τέμπη έχει διόδια) για να θρηνούμε αθώα θύματα.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θρηνούμε σαράντα θύματα στην άσφαλτο, σαράντα αθώους που τους είχε στήσει καρτέρι ο θάνατος πάνω στην άσφαλτο.

Στο Αλιάκμονα τα κολονάκια  της γέφυρας που έπρεπε να κρατούν τα αυτοκίνητα, επιτάχυναν την πτώση του λεωφορείου στο ποτάμι αντί να την εμποδίσουν. Χιλιάδες μέτρα στην εθνική οδό είναι στρωμένα με ακατάλληλα υλικά και όμως παραλαμβάνονται από τις επιτροπές παραλαβής του κράτους.

Τα σιδερένια διαχωριστικά που χωρίζουν την άνοδο και την κάθοδο αντί να προστατεύουν τους οδηγούς, είναι λαιμητόμοι αφού λειτουργούν ως ξυράφια.

 

Δεν είμαστε οι ειδικότεροι να κρίνουμε τα αίτια των τραγωδιών αυτών από τεχνική άποψη.

Όμως οι σκέψεις μας κάθε φορά που γίνονται τέτοια ατυχήματα , πάει στην περίφημη «Υπερυψωμένη  Λεωφόρο Κηφισού», που όπως είναι σχεδιασμένη περνά μέσα από τα σπίτια μας, μόλις έξι μέτρα από αυτά και σε μήκος περίπου χιλίων πεντακοσίων μέτρων.

Στο μυαλό μας έρχονται εφιαλτικές εικόνες δεκάδες ερωτήματα, που πρέπει να πάρουν απάντηση πριν και εμείς, εδώ στο Μοσχάτο και το Ν. Φάληρο, ζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.

Αλήθεια τι θα γίνει:

Ø      Aν μια νταλίκα «φύγει» από την υπερυψωμένη λεωφόρο και βρεθεί πάνω ή μέσα σε ένα από τα σπίτια μας;

Ø       Ποιος θα πληρώσει τις ανθρώπινες ή υλικές ζημίες ; Το κράτος ή η ασφαλιστική; Μετά ποσά χρόνια δικαστικών αγώνων ;

Ø      Αν εκραγεί ένα βυτίο με πετρέλαιο ή , ακόμη χειρότερα, με ένα χημικό και τοξικό φορτίο;

Ø      Αν το φορτίο ή το συρόμενο μιας νταλίκας πέσει από την λεωφόρο;

Ø      Αν πάρει φωτιά ή εκτιναχθεί ένα Ι.Χ;.

 

Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα, ατμοσφαιρικής, ηχητικής και φωτοχημικής ρύπανσης, αερισμού καθώς και τα πολλαπλά προβλήματα στο ίδιο το ποτάμι, εξίσου βασικό  θέμα αποτελεί και το ζήτημα της ασφάλειας των περιοίκων που δεν εξασφαλίζεται για τους κατοίκους της περιοχής με τα χάρτινα και αγιοβασιλιάτικα  στηθαία.

Δυστυχώς τα ατυχήματα έρχονται να μας επιβεβαιώσουν.

 

Γι αυτό ζητάμε να μην γίνει η υπερυψωμένη λεωφόρο μέσα στα σπίτια μας.

Ας μην γίνουμε βορά στο βωμό της ασφάλτου, των μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων, των, προ τριακονταετία εκπονηθέντων, σχεδίων του ελληνικού κράτους και της «μεγάλης ιδέας» των ολυμπιακών αγώνων.

Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό - υδραυλικό έργο για να μην πνιγόμαστε,  (εάν το προλάβει βέβαια έως τους Ολυμπιακούς), και να ακυρώσει το οδικό τμήμα και τον καρνάβαλο γέφυρα της παράλιας  σήμερα.

Καλούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει επιτέλους την απόφαση του, που ας σημειωθεί εκκρεμεί από τις 21 Μαΐου 2002.

Ας σκεφτούμε για μια φορά τον απλό κόσμο, το καλό των κατοίκων τούτου του τόπου και ας μην αποφασίζουμε μόνο υπέρ των μεγαλοοικονομικών συμφερόντων και των ανόητων μεγαλόσχημων δήθεν μεγάλων έργων.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι δίπλα μας και οι ξένοι θα δουν μόνον ημιτελή και ανόητα έργα..

          

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ- SOS.