ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ν.Δ.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

 

                                                                                      (Αρ. Πρωτ. 2534/6-11-02)   

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  κκ. Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Υγείας και  Γεωργίας

 

Θέμα: ‘‘Επιβάρυνση της υγείας των πολιτών και καταστροφή του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ Α.Ε. στον Υμηττό’’

 

Το καλοκαίρι του 2002 η ΔΕΗ Α.Ε. παρανόμησε σε βάρος του περιβάλλοντος στον Υμηττό με διάνοιξη δρόμου πλάτους εξακοσίων μέτρων, καταστρέφοντας έναν από τους πιο ωραίους πνεύμονες του Χολαργού, χωρίς άδεια από το Δασαρχείο.

Σήμερα στον Υμηττό η ΔΕΗ Α.Ε. κατασκευάζει Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) σε οικόπεδό της, το οποίο βρίσκεται μέσα στη δεύτερη ζώνη προστασίας του Υμηττού. Περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις 1250 τμ. ύψους 8,5 μ. και όγκου 4.400 κυβικών μέτρων. Το έργο βρίσκεται δίπλα στα σπίτια της Αργυρούπολης και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από ένα Λύκειο, ένα δημοτικό, ένα καινούριο νηπιαγωγείο και το Δ΄ αθλητικό κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης.

Οι ενέργειες αυτές είναι ασυμβίβαστες με την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού. Η απόσταση ασφάλειας από γραμμή υψηλής τάσης ορίζεται, σύμφωνα με τον καθηγητή κ.  Κ. Σουκούλη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, ότι είναι εξελίξιμη από πενήντα μέτρα, που ήταν κάποτε, σε διακόσια μέτρα σήμερα, και σε λίγα χρόνια σε πεντακόσια μέτρα ή χίλια μέτρα. Η βάπτιση του έργου ως Ολυμπιακό δεν το καθιστά σπουδαιότερο από την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ξεκινήσει ενέργειες για να φιλοξενήσει σε Κ.Υ.Τ. και ΥΣ κεραίες ασύρματης τηλεφωνίας της  Wind.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

 

-Εξέτασε η ΔΕΗ Α.Ε. άλλες λύσεις, όπως η δημιουργία περισσότερων και μικρότερων κέντρων ή κέντρων κλειστού τύπου και αν το έκανε γιατί δεν υιοθετήθηκαν;

-Υπάρχουν οι δασικές, οι πολεοδομικές ή βιομηχανικές άδειες καθώς και οι περιβαλλοντικές μελέτες που υποχρεούται η ΔΕΗ να έχει για τα έργα της;

-Αν η περιοχή που κατασκευάζεται το Κ.Υ.Τ. είναι αναδασωτέα.

 

                                                                        

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

 

      ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ