ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ “ΑΛΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ”

 

Δραστήρια και δυναμική είναι η συμμετοχή των γυναικών του ψηφοδελτίου της “Άλλης Αθήνας” στις γενικές εκδηλώσεις, περιοδείες και επισκέψεις. Έγιναν όμως και κάποιες παρεμβάσεις για θέματα που αφορούν τα γυναικεία δικαιώματα και ανάγκες.

 

Για συνάντηση, γλέντι και κουβεντούλα κάλεσαν οι γυναίκες του ψηφοδελτίου στο “Στέκι της Ξανθής”, πίσω από το λόφο του Στρέφη, την Πέμπτη 3/10, όπου περάσαμε μια ευχάριστη και χρήσιμη βραδιά. Μας τίμησαν με την παρουσία τους και κάποιοι άντρες υποψήφιοι και φίλοι.

 

Η επίσκεψη στο Κέντρο κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 7/10, είχε στόχο τη διαπίστωση της κατάστασης που αφορά το Κέντρο υποδοχής κακοποιημένων γυναικών και το καταφύγιο. Η υπεύθυνη κυρία Ευθυμιοπούλου και άλλες 5 υπάλληλοι που ασχολούνται με το αντικείμενο μας ενημέρωσαν ότι αφ’ ενός το προσωπικό του κέντρου υποδοχής είναι επαρκές για τις ανάγκες που υπάρχουν και σωστά  εκπαιδευμένο, όμως το καταφύγιο είναι μικρό, δυναμικότητας 10 κλινών, και δεν επαρκεί σύμφωνα με τα αιτήματα που υπάρχουν. Ορισμένες φορές απορρίπτονται αιτήσεις γιατί είναι γεμάτο. Επίσης, ποιοτικά υπάρχουν προβλήματα με το κτίριο, και έχει γίνει πρόταση για άλλο, περισσότερο κατάλληλο και μεγαλύτερης δυναμικότητας. Γυναίκες κάποιων κατηγοριών, όπως εξαρτημένες από ουσίες ή με έντονα ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούν να βοηθηθούν. Τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των κατηγοριών κακοποιημένων γυναικών.

Επίσης, η υπηρεσία τους δεν διαθέτει καθόλου ρευστό, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προσφέρουν βασικά είδη ανάγκης σε γυναίκες που δεν διαθέτουν καθόλου χρήματα, όπως τσιγάρα, φάρμακα καθημερινής χρήσης, και άλλα μικροπράγματα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η υπηρεσία πήρε κάποια χορηγία από την εταιρία PHILIP MORRIS και αντιμετωπίζουν τελευταία τις ανάγκες από αυτή τη χορηγία. Σχολιάστηκε από τις υπογράφουσες, ότι η παρουσία χορηγιών σε κοινωνικές υπηρεσίες είναι αρνητική, γιατί νοθεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας και μπαίνει με έμμεσο τρόπο η έννοια της διαφήμισης και του κέρδους, κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο της ζοφερής πραγματικότητας ότι «όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Αντίθετα, οι πραγματικές αυτές ανάγκες πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το Δήμο.

Οι υπογράφουσες παρουσιάσαμε στις εργαζόμενες το πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης που περιλαμβάνει αιτήματα σχετικά με την αρωγή προς τις κακοποιημένες γυναίκες, και δηλώσαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση και επέκταση της υπηρεσίας αυτής, που θεωρούμε ανεπαρκή. Επίσης τονίσαμε την πρότασή μας για λέσχες και άλλους χώρους συνεύρεσης ώστε να υπάρχουν οι δυνατότητες ενδυνάμωσης των ίδιων των γυναικών σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ώστε να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση τις όποιες προσβολές στην προσωπικότητά τους από τους άντρες στο πλαίσιο της προσωπικής τους σχέσης.

Οι υπάλληλοι του Κέντρου Κοινωνικής μέριμνας μας μίλησαν για καινούριες προτάσεις οι οποίες αφορούν την εκπαίδευση ανδρών που κακοποιούν, είτε καταδικασμένων  από τα δικαστήρια είτε όχι, οι οποίες ήδη υλοποιούνται στην Ευρώπη σε πρωτοποριακά προγράμματα. Πολλές φεμινίστριες συμφωνούν με τέτοιες προτάσεις και υποστηρίζουν την υλοποίησή τους.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι γυναικεία συμμετοχή στην «Άλλη Αθήνα» φθάνει το 41%, πολύ περισσότερο απ’ ότι προβλέπει ο νόμος, και ευελπιστούμε να εκλεγούν αρκετές γυναίκες.

 

Σίσσυ Βωβού

Ερμίνα Κυπριανίδου