ΚΑΛΕΣΜΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  ΚΑΙ   ΚΙΝΗΣΕΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΓΙΑ  ΚΟΙΝΗ  ΔΡΑΣΗ  ΣΤΗ     ΣΥΝΟΔΟ     ΤΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΩΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε. Ε.

 

Στις 3 και  4 Μαΐου 2003 θα πραγματοποιηθεί στο  Λαγονήσι η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ η στρατιωτική εισβολή Η.Π.Α – Βρετανίας στο Ιράκ θα έχει  επιφέρει, μαζί με τις εκατόμβες των νεκρών Ιρακινών, μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, που ξεπερνά τα όρια της εμπόλεμης ζώνης και υποθηκεύει τη μελλοντική επιβίωση των πληθυσμών της περιοχής.

Ο πόλεμος, δηλαδή η στρατιωτικοποιημένη μορφή πολιτικής, επανέρχεται στον 21ο αιώνα και με την γενίκευση των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων προκαλεί μαζικές καταστροφές υποδομών, οικισμών και πολιτισμών και οδηγεί σε ερήμωση και μη αναστρέψιμη ρύπανση τεράστιες εκτάσεις στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, το παγκοσμιοποιημένο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης, προσλαμβάνοντας επιθετικότερες νεοφιλελεύθερες διαστάσεις, εξαντλεί σε καιρό ειρήνης τις βάσεις της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη. Στο βωμό του κέρδους, του ανταγωνισμού και της αγοράς θυσιάζονται οι πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, το οποίο εκποιείται όπως οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στην Αθήνα την ώρα που στα Βαλκάνια με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία έχουν διασκορπιστεί τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου, στις στρατιωτικές βάσεις  της Ευρώπης διακινούνται πυρηνικά και χημικά όπλα, η πυρηνική ενέργεια παραμένει σε χρήση, το πρωτόκολλο του Κιότο προσκρούει στην αντίδραση των Η.Π.Α, η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία διακυβεύονται με τις διοξίνες, τις ακατάλληλες ζωοτροφές και τα μεταλλαγμένα, οι αγροτικές περιοχές ερημώνονται ή μολύνονται από τη χρήση ρυπογόνων και εξαντλητικών τρόπων καλλιέργειας, τα διεθνή δίκτυα μεταφορών και τα γιγαντιαία έργα καταστρέφουν και αποδομούν το φυσικό και αστικό τοπίο.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στην Αθήνα με προεδρεύουσα την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ της Ελληνικής Κυβέρνησης την ώρα που στην Ελλάδα η δημόσια περιουσία παραδίδεται στους ιδιώτες, τα δάση αποχαρακτηρίζονται, οι ελεύθεροι χώροι οικοδομούνται, ρυπογόνες εστίες απειλούν κατοικημένες περιοχές και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων συμπυκνώνουν μία γενικευμένη, μαζικής κλίμακας επίθεση στο περιβάλλον της Αττικής, απομυζώντας ταυτόχρονα κοινωνικούς πόρους και οδηγώντας στην περιστολή δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, ομάδες, κινήσεις, πρωτοβουλίες πολιτών και άτομα που έχουμε αγωνιστεί για μικρά ή μεγάλα, μερικά ή καθολικά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υποδεχθούμε αγωνιστικά τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από την προβολή της περιβαλλοντικής και οικολογικής κρίσης, όπως την έχουμε προσεγγίσει από τα ειδικά ή γενικά θέματα, που αποτέλεσαν αντικείμενα δράσεων και παρεμβάσεών μας, θ΄ αναδείξουμε τους κοινούς και ιδιαίτερους τόπους συνάντησης των περιβαλλοντικών κινημάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θ΄ αρθρώσουμε το πολύπτυχο των αιτημάτων μας.

Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Θ ΄αγωνιστούμε για να σταματήσουν η υποβάθμιση και ο αφανισμός της ανθρώπινης ζωής και της ζωής γενικότερα, η εκμετάλλευση, η λεηλασία της φύσης και η περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο.

 

Οι φορείς που υπογράφουμε στη συνέχεια καλούμε σε κοινή μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από διάφορα σημεία της Αττικής προς το Λαγονήσι, την Κυριακή  4 Μαΐου. (Λεπτομέρειες των διαδρομών θ΄ ανακοινωθούν  από την Οργανωτική Επιτροπή. Συνάντηση προετοιμασίας 21/04/2003, Ε.Μ.Π., Γκίνη 18, 7.30μ.μ.)