ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

             ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΣ 2-12-2002

 

 

Φίλοι και φίλες

Μετά από ενάμιση μήνα καθημερινών σχεδόν κινητοποιήσεων και ένα μήνα κατάληψης του χώρου μπροστά από την είσοδο του ΚΥΤ,ερχόμαστε να κάνουμε για άλλη μια φορά ένα προσωρινό απολογισμό.Λέμε για άλλη μια φορά γιατί εκτιμάμε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά.Αντίθετα το τελευταίο διάστημα βρεθήκαμε μπροστά σε μια επίθεση της ΔΕΗ που είχε δύο πλευρές.Αφ ενός έγινε προσπάθεια τρομοκράτησης των δυνάμεων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις,με την αποστολή εξώδικων σε κατοίκους και σε εκπαιδευτικούς της περιοχής.Αφ ετέρου μοιράστηκαν χιλιάδες φυλλάδια στις δύο συνοικίες που ενημέρωναν για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης του ΚΥΤ.Ταυτόχρονα από τη πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε τη προηγούμενη Παρασκευή ευθεία δήλωση του Γ.Γ. κ.Καμπέλη,που δικαιολογούσε την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.Η αναμενόμενη απόρριψη της παλαιάς προσφυγής για προσωρινή αναστολή των εργασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας,και η εκμετάλλευση της από τη ΔΕΗ με την εκτεταμένη προβολή στα ΜΜΕ,ολοκλήρωσε το σκηνικό της επίθεσης.

 

Από τις εξελίξεις αυτές αποκομίσαμε την εντύπωση ότι έχει διαμορφωθεί πλέον το μέτωπο που έχουμε απέναντι μας.

-Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ,εκφράζοντας και την επίσημη κυβερνητική θέση στο θέμα.

-Η ΔΕΗ σαν η μεγαλύτερη δημοσίων συμφερόντων ελληνική εταιρεία.

-Τα ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της ενέργειας στη χώρα μας κατόπιν συμφωνιών και κατευθύνσεων της Ε.Ε.

-Η Διοίκηση της Ολυμπιάδας 2004 που ενδιαφέρεται για την χωρίς αντιστάσεις υλοποίηση όλων των έργων που έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακά.

-Οι μεθοδεύσεις σε επίπεδο του Συμβουλίου Επικρατείας,με την αναβολή της εξέτασης των ουσιαστικών προσφυγών την 1-11-2002.

 

Από τη πλευρά τη δική μας η απάντηση πρέπει να είναι η διεύρυνση του μετώπου αντίστασης.Στη κατεύθυνση αυτή κρίνουμε θετικά την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ψήφισμα που εκδόθηκε εκεί.Η επίσημη πλέον συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης στην κατάληψη ενισχύει αυτή την ίδια τη κατάληψη,τη στιγμή που η συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής Αργυρούπολης έληξε τυπικά την 25-11-2002 και περιμένουμε την αναννέωση της.

Ταυτόχρονα προετοιμαζόμενοι για αγώνα διαρκείας πιστεύουμε και προτείνουμε να ενισχυθεί πρακτικά η κατάληψη.Η ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών κινείται σ αυτή την κατεύθυνση.Ένας άλλος τρόπος πρακτικής ενίσχυσης είναι το ζωντάνεμα του χώρου.Έτσι συμφωνούμε με πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κατάληψης για παραστάσεις Καραγκιόζη,μουσικές εκδηλώσεις και άλλες πολιτιστικές εκφράσεις στον ίδιο χώρο.Πρέπει όμως να ενισχυθούν για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα.Προτείνουμε επίσης όλες οι οργανωτικές και άλλες λειτουργίας της Διαδημοτικής,των φορέων και των επιτροπών να γίνονται στον ίδιο χώρο εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Με την ίδια ένταση επίσης πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για στήριξη του αγώνα μας από τα ΜΜΕ.Η μέχρι τώρα παρουσία μας κρίνεται από ικανοποιητική έως πολύ καλή,και θεωρούμε ότι έχουμε κατ ουσία κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι από τη ΔΕΗ.

 

Στο τομέα των κινητοποιήσεων,με βάση τη χαρτογράφηση των δυνάμεων που έχουμε απέναντι μας,το επόμενο βήμα πρέπει να έχει στόχο το ΥΠΕΧΩΔΕ,σαν το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.Προτείνουμε λοιπόν μια πορεία με πούλμαν,απορριματοφόρα και ΙΧ,από τις δύο πόλεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ(Πανόρμου),αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή και το κέντρο της Αθήνας.Η εκδήλωση αυτή πρέπει να γίνει προς το μεσημέρι,με στάσεις εργασίας από τις ΕΛΜΕ,τους δασκάλους και τα Σωματεία Εργαζομένων των Δήμων. Πρέπει να έχει την ενεργό στήριξη και συμμετοχή των Δημοτικών Αρχών κάτι που ήδη εξασφαλίστηκε στην Ηλιούπολη με την απόφαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου.Ο χρόνος διενέργειας προτείνεται να είναι Τετάρτη 11/12 ή Δευτέρα 16/12.

 

Από την παραπάνω έκθεση των απόψεων μας,αλλά και την μέχρι τώρα εμπειρία μας,προκύπτει επίσης ζήτημα καλύτερης οργάνωσης μας.

Εμείς επαναφέρουμε σήμερα τη πρόταση που θέσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη της Διαδημοτικής και για διάφορους λόγους δεν έγινε δυνατό να συζητηθεί επί της ουσίας.

-Προκρίνοντας το μέχρι σήμερα μεγάλο όπλο μας,αυτό της ουσιαστικής συμμετοχής των συμπολιτών μας στη λήψη των αποφάσεων.

-Πιστεύοντας ότι σε δύσκολες στιγμές χρειάζονται ευέλικτα και οριοθετημένα όργανα για την εξειδίκευση και την υλοποίηση των αποφάσεων.

-Επιδιώκοντας ένα οργανωτικό σχήμα όπου η συμμετοχή δεν θα αποκλείει την αποτελεσματικότητα,αλλά και η αποτελεσματικότητα δεν θα ωθεί στην άκρη τον πολίτη

προτείνουμε τα εξής:

 

Ανώτερο όργανο του κινήματος μας είναι οι Συνελεύσεις των Κατοίκων. Συγκαλούνται από τη Διαδημοτική Επιτροπή,για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τη λήψη μιας σοβαρής απόφασης που αφορά τον αγώνα.

Ποιος το ορίζει:Η Διαδημοτική εάν το ζητήσει η πλειοψηφία αλλά ακόμα και ένας σοβαρός αριθμός φορέων που κρίνει ότι προκύπτει ένα τέτοιο θέμα.

 

Η Συνέλευση των Φορέων της Διαδημοτικής θα παίρνει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που δεν κρίνεται αναγκαία ή εφικτή η Συνέλευση των Κατοίκων.Θα συνεδριάζει κάθε 15μήμερο.

 

Το Συντονιστικό του Αγώνα θα υλοποιεί όλες τις αποφάσεις των Συνελεύσεων των Κατοίκων και της Διαδημοτικής Επιτροπής.Στο ενδιάμεσο διάστημα και στο βαθμό που δεν είναι αναγκαία ή εφικτή η συνεδρίαση της Διαδημοτικής,θα αποφασίζει και για έκτακτα θέματα.Η άμεση σχέση του με τα καθημερινά προβλήματα του αγώνα,μας αναγκάζει να ζητήσουμε την άμεση σύνδεση του με τις επιτροπές των κατοίκων.Έτσι προτείνουμε να αποτελείται από τους επτά συντονιστές των Επιτροπών και από δύο εκπροσώπους φορέων από κάθε δήμο που σηκώνει το βάρος των κινητοποιήσεων.Για το σημερινό πρόβλημα αναφερόμαστε στους δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

 

Οι Θεματικές Επιτροπές θα κάνουν την οριστική εξειδίκευση των ζητημάτων που προκύπτουν ανά τομέα.Η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στην επεξεργασία όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν είναι η βάση για το πέρασμα του αγώνα μέσα από αυτές τις επιτροπές.Σαν τέτοιες λοιπόν και με βάση τη σημερινή ανάπτυξη του κινήματος μας αναφέρουμε τις:

-Επιτροπή κινητοποιήσεων

-Επιτροπή κατάληψης

-Επιτροπή Τύπου και Ενημέρωσης

-Επιτροπή για θέματα Περιβάλλοντος

-Επιτροπή για θέματα Υγείας

-Επιτροπή οικονομικών

Οι επιτροπές αυτές θα είναι ανοικτές σε όποιον κάτοικο θέλει να συμμετάσχει,θα συνεδριάζουν δημόσια και θα μπορούν να έχουν λόγο όλοι.Για το συντονισμό τους και μόνο θα ορίζουν έναν συντονιστή και έναν αναπληρωματικό για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο.

 

Να διευκρινήσουμε τελειώνοντας,ότι αυτό το οργανωτικό σχήμα το προτείνουμε για το διάστημα που έχουμε και παλεύουμε το σημερινό πρόβλημα.Για το οποιοδήποτε άλλο θέμα ανοίξει στο μέλλον θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να βρούμε το αντίστοιχο οργανωτικό σχήμα που θα διευκολύνει τον τότε αγώνα μας.

 

 

                                                                                         Ηλιούπολη 1-12-2002