ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ N. A. ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Τηλ. Επικοινωνίας: 0936606171 & 0945293024

 

Ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή Κ.Υ.Τ. στο Υμηττό συνεχίζεται

 

Όπως είναι γνωστό, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου βρίσκεται υπό κατάληψη ο δρόμος που οδηγεί προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.

 

Η κατάληψη, που ξεκίνησε με ευθύνη της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και με την έμπρακτη συμμετοχή των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, έχει ως στόχο να αποτρέψει την κατασκευή ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) 400/150 KV στο δασικό χώρο Β’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού, δίπλα σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες. Να αποτρέψει ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε παράνομα την Άνοιξη του 2002, είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και επικίνδυνο για όσους κατοικούν, εργάζονται και σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή.

 

Πριν από λίγες ημέρες, η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καμπέλη. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης του Κ.Υ.Τ. της ΔΕΗ (όπως είναι υποχρεωμένα από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία), αλλά επιμένουν στη συγκεκριμένη χωροθέτηση που υποδείχθηκε από τη ΔΕΗ. Η μόνη «υποχώρηση» που γίνεται από την πλευρά των αρμόδιων υπουργών είναι ότι αποφάσισαν να κατασκευαστεί Κ.Υ.Τ. στον ίδιο χώρο με μικρή μετατόπιση και εν μέρει βύθιση.

 

Όμως, και αυτή η λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον δεν εξασφαλίζει συνθήκες ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή μας, ενώ παράλληλα δεσμεύει ένα δημόσιο δασικό χώρο, εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού, για μια χρήση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με την οικολογική ισορροπία του βουνού, όπως αναφέρει και η απόφαση 67/1998 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Πρόσφατα η ΔΕΗ με έγγραφο της προς τον Εισαγγελέα Αθηνών και το Α.Τ. Ηλιούπολης, προσπάθησε να τρομοκρατήσει όσους συμμετέχουν στην κατάληψη, με πρόσχημα την ανάγκη αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης των υπαρχουσών καλωδιακών γραμμών, για την ομαλή ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών της Αθήνας

 

Η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα δηλώνει, ότι δεν εμποδίζει τη συντήρηση και την αποκατάσταση των όποιων βλαβών στις υπάρχουσες καλωδιακές γραμμές μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΗ, αλλά με την κατάληψη της εμποδίζει την κατασκευή του Κ.Υ.Τ. 400/150 KV, για την οποία άλλωστε οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν είναι νόμιμες, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απόπειρα νομιμοποίησης με έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

Η κατάληψη του δρόμου προσπέλασης προς τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. θα συνεχιστεί, μέχρις ότου η κυβέρνηση κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί να αδιαφορεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος και δεν μπορεί να ταυτίζει το «δημόσιο συμφέρον» με τη διαρκή απειλή της ζωής μας.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

 

24 Δεκεμβρίου 2002