«ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΟ Κ.Υ.Τ. ΤΗΣ ΔΕΗ

ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 

            Ο Υμηττός, από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες για ν’ ανασάνει η νεφόπληκτη Αττική, μετατρέπεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ , από πηγή ζωής σε πηγή θανάτου, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

            Σε μια έκταση 135 στρεμμάτων εντός της Β΄ζώνης προστασίας του Υμηττού, δημιουργείται Κέντρο ΥπερυψηλήςΤάσης (Κ.Υ.Τ) 450/150 Κ.V. . Προβλέπεται να κτιστούν κτιριακές εγκαταστάσεις 1250 τετρ.  μέτρων, ύψους μέχρι 8,5 μέτρων και συνολικού όγκου 4.400 κυβ. μέτρων , ενώ η τελική εγκατεστημένη ισχύς του Κ.Υ.Τ. σε πλήρη λειτουργία , θα είναι 1120 Μ.V.Α.

 

            Σύμφωνα με έγγραφο της ίδιας της ΔΕΗ , η ελάχιστη απόσταση των εγκαταστάσεων του Κ.Υ.Τ. από σχολείο της Ηλιούπολης θα είναι 125 μ., ενώ η απόσταση από τα σπίτια της Αργυρούπολης θα είναι μικρότερη.

 

            Επισημαίνεται ότι, με την υπ’αριθ. 67/1998 απόφαση του Ε΄τμήματος του Σ.Τ.Ε, η κατασκευή του Κ.Υ.Τ. στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού». Ακόμη, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του νόμου με τον οποίο χωροθετείται το Κ.Υ.Τ. στον Υμηττό είναι ανίσχυροι ως παραβιάζουσαι το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος…» .

 

            Παρ’ όλα αυτά, με την απόφαση 47773/1353/13-3-02 του ΥΠΕΧΩΔΕ καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης ενώ με την απόφαση 59365/27/7/02 εκδόθηκε οικοδομική άδεια από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Βάσω Παπανδρέου για την κατασκευή του Κ.Υ.Τ. της ΔΕΗ στον Υμηττό.

 

            Και οι δύο προαναφερόμενες αποφάσεις, έχουν ήδη προσβληθεί στα αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο – ΣτΕ) από το Δήμο Αργυρούπολης και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων , πλην  όμως τα έργα , που ξεκίνησαν πριν το καλοκαίρι, συνεχίζονται.

 

            Η «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα» θεωρεί δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αργυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής που έχουν προκληθεί από την απόφαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, να εγκατασταθεί το Κ.Υ.Τ. εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  για την υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής όλων μας  και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής , εφόσον η εγκατάσταση του Κ.Υ.Τ, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές απόψεις , θα αποτελεί κέντρο εκπομπής καρκινογόνων ακτινοβολιών και ραδιενεργών στοιχείων.

 

            Η «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα» συμπαραστέκεται στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και δηλώνει ότι θα υποστηρίξει στην πράξη την αποτροπή κάθε καταστρο-φικού για το περιβάλλον και τη ζωή μας, έργου.

 

Τέλος,δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του ζητήματος από τις Δημοτικές αρχές της περιοχής δεν ήταν η ενδεδειγμένη,τις καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

 

Το κείμενο προσυπογράφουν οι παρακάτω φορείς:

 

Αυτόνομη Παρέμβαση Πολιτών Αργυρούπολης

 

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Αργυρούπολης

 

Αναγέννηση Αργυρούπολης

 

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού(Ηλιούπολη)

 

Εξωραιστικός Σύλλογος Καρέα-Βύρωνα

 

Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό

 

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού ¨Ο Θουκιδίδης¨

 

Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος ¨Η Αργυρούπολη¨

 

Σύλλογος Γυναικών Αργυρούπολης(μέλος της ΟΓΕ)

 

Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης

 

Ενωτική Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης

 

Οργάνωση Κοινωνικής και Οικολογικής Παρέμβασης(Άλιμος-Άγ.Δημήτριος)

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου

 

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

 

Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Γλυφάδας ¨Ο Υμηττός¨

 

Οικολογική Δράση Ελληνικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                        Σεπτέμβριος 2002  

 

                                    Τηλέφωνα επικοινωνίας: (010)  9966159  -  9940110  -  9647547