ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛH

Δεν θέλουμε, όμως, να αντικαταστήσουμε απλώς ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα από ένα παραταξιοκεντρικό˙ αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση της άμεσης δημοκρατίας και την υιοθέτηση των λαϊκών γενικών συνελεύσεων σε επίπεδο γειτονιάς καθώς και για την θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου.

1.  Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου βρίσκουν την ελληνική κοινωνία σε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Τα πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα έχουν οξυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που η επίλυσή τους προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική πολιτική στρατηγική και ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα που οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να τα προσφέρουν.

Οι εργατικές – λαϊκές τάξεις βιώνουν τη λιτότητα, την ανεργία και την ακρίβεια. Η νεολαία ασφυκτιά μέσα στα λύκεια και στα πανεπιστήμια που συνήθως οδηγούν στην ανεργία ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε θέσεις μερικής, εποχιακής και κακοπληρωμένης απασχόλησης. Οι συνταξιούχοι - και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι – βλέπουν με τρόμο να περιορίζονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και να απειλούνται οι κοινωνικές παροχές στο όνομα του νοικοκυρέματος και του εκσυγχρονισμού των ταμείων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αφήνονται στην τύχη τους, έρμαια στην εκμετάλλευση, στη βία και στον κοινωνικό ρατσισμό. Το περιβάλλον υφίσταται τα πάνδεινα από τη ληστρική εκμετάλλευσή του από το κράτος, το βιομηχανικό κεφάλαιο και το μικροαστικό αντικοινωνικό εγωισμό.

Η γενικευμένη πολιτική κρίση που εκφράζεται ποικιλοτρόπως παραλύει τις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν το πολιτικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνει σε πρώτη φάση άλλες δυνάμεις που αναζητούν νέους δρόμους εξόδου από την κρίση.

2. Η  κατάσταση στο Δήμο Ηλιούπολης δεν είναι διόλου διαφορετική από τη γενική κατάσταση της χώρας. Οι ιδιομορφίες του συγκεκριμένου δήμου σχετίζονται με το αυταρχικό κλίμα και την αντιδημοκρατική νοοτροπία που κυριαρχεί. Η  κατάσταση αυτή, παρά τους σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, δεν έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ιδιαίτερα κατά την τελευταία δωδεκαετία, με τη διοίκηση του δήμου από την κυβερνητική παράταξη «Δημοτική Αλλαγή» του Θ. Γεωργάκη, εντάθηκαν τα φαινόμενα της αλαζονείας της εξουσίας, της οικογενειοκρατίας και της ευνοιοκρατίας, της καταστολής της πολιτικής διαφωνίας, της κατασυκοφάντησης κάθε άποψης που αρθρώνει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο για τα τοπικά δημοτικά πράγματα, του παραμερισμού των δημοτών και της αγνόησης των προτάσεών τους.

3. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελος των δημοτών; Πρώτα απ’ όλα με το να πάρουν οι δημότες στα χέρια τους την υπόθεση της ανατροπής αυτής της κατάστασης. Θα χρειαστεί επίσης να αγωνιστούμε για την αλλαγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος, για την κατάκτηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την αναλογική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα του δήμου.
Δεν θέλουμε, όμως, να αντικαταστήσουμε απλώς ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα από ένα παραταξιοκεντρικό˙ αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση της άμεσης δημοκρατίας και την υιοθέτηση των λαϊκών γενικών συνελεύσεων σε επίπεδο γειτονιάς καθώς και για την θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου.

4. Οι αγώνες μας για μια διαφορετική πόλη δεν μπορεί παρά να συνδέονται με τους αγώνες μας για να αλλάξει η κατάσταση της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας, με τους αγώνες μας για την κοινωνική ασφάλιση, με τους αγώνες μας ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τους αγώνες μας ενάντια στον ρατσισμό και στον πόλεμο.

5. Η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στην πολιτική της Δεξιάς, οι εναλλακτικές πολιτικές για την πόλη και το περιβάλλον, η απόρριψη της λογικής της απλής διαχείρισης της εξουσίας, η ενεργός συμμετοχή στα κινήματα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, στον πόλεμο και στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση είναι οι κοινές αφετηρίες μας που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός αγωνιστικού προγράμματος υπεράσπισης της πόλης και των συνθηκών ζωής μας.

6. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα κοινής στάσης και δράσης με όσους προβάλλουν αντιρρήσεις στο μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης πόλης που επιχειρείται να προωθηθεί. Έχουμε την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει ανάμεσα σε δύο μπλοκ δυνάμεων που εγγυώνται τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Γιατί, κι ας μην έχουμε αυταπάτες, οι δυνάμεις της Δεξιάς θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συνεχιστεί η παράδοση της πόλης στους κερδοσκόπους που την απομυζούν τα τελευταία χρόνια. Από τα «νέα τζάκια» το ΠΑΣΟΚ θα ξαναπέσουμε στα νύχια των «παλιών τζακιών» της Δεξιάς.

7. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, θεωρώντας αναγκαία τη συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων και διαπιστώνοντας ότι κανένα από τα υπάρχοντα δημοτικά σχήματα δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτή την αναγκαιότητα, απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις για τη συγκρότηση ενός ενωτικού σχήματος που θα δώσει το βάρος στην προώθηση των ιδεών και των προτάσεων και όχι στην εξυπηρέτηση στενών κομματικών σκοπιμοτήτων.

ΣΟΦΗ ΖΑΧΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΑΣΩ ΤΟΤΣΙΚΑ
ΠΑΝΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ