ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Βουλευτής Β’ Αθήνας

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ

Στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, έχει προγραμματισθεί από τη ΔΕΗ η δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και σοβαρές αντιδράσεις στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Επικαλούμενοι επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα αποτελεί εκπομπή καρκινογόνων ακτινοβολιών. Όμως, και ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης (29/10/02), αλλά και στη συγκέντρωση των κατοίκων του Δήμου Αργυρούπολης (30/10/02) δεν έδωσε πειστικές διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών από την εκπομπή ραδιενέργειας και δεν απάντησε σε αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις.
Ο Δήμος Αργυρούπολης, που έχει από καιρό τοποθετηθεί κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, καθώς και εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών φορέων, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Πρόσφατα και ο Δήμος Ηλιούπολης αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών κατασκευής ΚΥΤ, την επανεξέταση του όλου ζητήματος και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Με βάση τα προαναφερόμενα
Ερωτώνται
  οι κ. Υπουργοί

1.   Πώς αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης.

2.   Αν προτίθενται να παρέμβουν έτσι ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει σε σύγχρονη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία.

3.   Αν η ΔΕΗ προτίθεται να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις, που να διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων.

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Δαμανάκη