ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

                                 ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 

Απρίλιος 2002

Ξεκινούν τα έργα στο χώρο του ΚΥΤ της ΔΕΗ.Πρώτη συγκέντρωση υπογραφών από κατοίκους της Αργυρούπολης.Ανοικτή συγκέντρωση της Δημοκρατικής Ενότητας Αργυρούπολης στη πλατεία(οδός Νίκης).Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργυρούπολης με αίτημα της Αυτόνομης Παρέμβασης Αργυρούπολης,όπου αποφασίζονται κινητοποιήσεις.Η Πολεοδομία Αργυρούπολης σταματάει προσωρινά τα έργα με αίτημα των κατοίκων.

 

Ιούνιος 2002

Κατάθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας Αίτησης Ακύρωσης από τον Πάνο Τότσικα μέλος της ¨Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού¨ κατά της 47773/1353/13.3.02 Απόφασης της Υφ.ΠΕΧΩΔΕ με την οποία καθορίζονται οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση του ΚΥΤ.

Αντίστοιχες αιτήσεις κατατίθενται από τον Δήμο Αργυρούπολης και τον δικηγόρο Ι.Κυμιωνή.

 

Ιούλιος 2002

Επανέναρξη των εργασιών στο χώρο του ΚΥΤ.Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργυρούπολης στο χώρο του ΚΥΤ με ελάχιστη συμμετοχή κατοίκων.Απόριψη των Ασφαλιστικών Μέτρων του Δήμου Αργυρούπολης.Με την 59365/25.7.02 απόφαση της Βάσως Παπανδρέου χορηγείται άδεια εκτέλεσης των εργασιών.

 

Σεπτέμβριος 2002

Ύστερα από κάλεσμα του Δημάρχου Αργυρούπολης συγκέντρωση εντός του χώρου του ΚΥΤ ενώ τα έργα συνεχίζονται.Προειδοποίηση για κατάληψη του χώρου.Επανασύσταση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα Ν.Α. Αθήνας η οποία είχε συσταθεί τον Μάιο του 2001 για τους οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

 

Οκτώβριος 2002

Ένας νέος πυλώνας αρχίζει να κατασκευάζεται πολύ κοντά στο 3ο Λύκειο,σε νεόκτιστο Νηπιαγωγείο και σε κατοικίες της Ηλιούπολης.Γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος από τους κατοίκους της περιοχής Ηλιούπολης που αρχίζουν να συντονίζονται.

 

18 Οκτωβρίου Παρασκευή

Έχουμε τη πρώτη αντίδραση από κατοίκους της περιοχής Ηλιούπολης με την ανάρτηση πανώ διαμαρτυρίας.Η Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης μέσω του πρώην Αντιδημάρχου Προβιά προσπαθεί να παρεμποδίσει τη κίνηση αυτή, περιορίζοντας το θέμα στην απόσταση κατασκευής του πυλώνα από τις κατοικίες.Σε συγκέντρωση των κατοίκων το πρωί της ίδιας ημέρας εμφανίζεται ο Δήμαρχος επιδεικνύοντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1996,που αναφέρονταν σε απλή μετατόπιση των πυλώνων.Οι κάτοικοι τον αποδοκιμάζουν  αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τις επιπτώσεις και τον τρόπο λήψης της παλαιάς απόφασης.

 

20 Οκτωβρίου Κυριακή  

Δημιουργία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης από δεκάδες κατοίκους της περιοχής και σύνδεση της με τη  Διαδημοτική.

 

21 Οκτωβρίου Δευτέρα

Συγκέντρωση δεκάδων εξοργισμένων κατοίκων στις 6.00 το πρωί μπροστά στο Νηπιαγωγείο.Δεύτερη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή να περιοριστεί το θέμα με την ανοχή μεμονωμένων ατόμων της περιοχής Πανοράματος οι οποίοι είδαν στις κινητοποιήσεις τον κίνδυνο διακοπής της απομάκρυνσης των  παλαιών πυλώνων που περνούν πάνω από τα σπίτια τους.                                          

 

22 Οκτωβρίου Τρίτη          

Συνεδρίαση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης,όπου χαράσσονται τα επόμενα βήματα.

 

23 Οκτωβρίου Τετάρτη     

Συγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης μπροστά  στο ΚΥΤ με τη στήριξη της Διαδημοτικής και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης.Περίπου χίλια άτομα αποδοκίμασαν το Δήμαρχο Ηλιούπολης για τις αποφάσεις του 1996 και τον ανάγκασαν να δεσμευτεί για τη διενέργεια ανοικτού Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολούθησε συμβολικό γκρέμισμα του φράχτη της ΔΕΗ μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας.

 

24 Οκτωβρίου Πέμπτη

Συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων έξω από το 3ο Λύκειο Ηλιούπολης ύστερα από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης.

 

25 Οκτωβρίου Παρασκευή

Συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων και μαθητών στο χώρο του ΚΥΤ. Ακολουθεί η πρώτη πορεία-διαδήλωση διά μέσου της Λ.Κατεχάκη στο Δημαρχείο Ηλιούπολης,όπου ακολουθεί πανδαιμόνιο.Διαλύεται η σύσκεψη που είχε καλέσει ο Δήμαρχος με εκπροσώπους της ΔΕΗ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.Προκλήσεις από ασφαλίτες με πολιτικά καταλήγουν σε επεισόδια που ευτυχώς δεν πήραν διαστάσεις. Πολύωρη διακοπή κυκλοφορίας της Λ.Κατεχάκη.

 

28 Οκτωβρίου Δευτέρα

Παρέλαση δεκάδων μαθητών ντυμένων στα μαύρα στα πλαίσια της επίσημης τελετής.Με πανώ και μαύρες σημαίες από τους ίδιους αλλά και από κατοίκους στο χώρο της παρέλασης,καταχειροκροτούνται από τους χιλιάδες  συγκεντρωμένους αλλά και από τους επίσημους που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις.

 

29 Οκτωβρίου Τρίτη         

Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.Ψηφίζεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση των κατοίκων και της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για άμεση διακοπή εργασιών και απομάκρυνση του ΚΥΤ.

 

 

1 Νοεμβρίου Παρασκευή  

Ανοιχτή Συνέλευση Ηλιουπολιτών στο Θεατράκι του Ειδικού Σχολείου με τη συμμετοχή πάνω από 100 κατοίκων και απόφαση για τη δημιουργία Συντονιστικού οργάνου Ηλιούπολης στα πλαίσια της Διαδημοτικής.Μετά από πρόταση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και δήλωση έμπρακτης στήριξης από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης λαμβάνεται ομόφωνα η απόφαση για κατάληψη του χώρου της εισόδου του ΚΥΤ την επόμενη Δευτέρα.

                                            

4 Νοεμβρίου Δευτέρα       

Από τις 6.00 το πρωί ξεκινάει η κατάληψη της εισόδου του χώρου του ΚΥΤ με απορριματοφόρα του Δήμου Ηλιούπολης που έρχονται με πρωτοβουλία του  Σωματείου Εργαζομένων.Πολλές δεκάδες κάτοικοι συμμετέχουν στη κατάληψη και από τη πρώτη στιγμή οργανώνουν το χώρο προετοιμαζόμενοι για αγώνα διαρκείας.Μεμονωμένες φωνές που ζήτησαν τη λήξη της κατάληψης με επιχείρημα τον κίνδυνο εκφυλισμού της,προσέκρουσαν στην επιμονή των κατοίκων.Ακολούθησε επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας των καταληψιών  στο Δημαρχείο Ηλιούπολης όπου καταδικάστηκε η απόπειρα τρομοκράτησης  του σωματείου εργαζομένων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σαπουντζή με τη κλήση της Διοίκησης του σε ΕΔΕ.

 

5 Νοεμβρίου  Τρίτη         

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Ηλιούπολης στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης με συμμετοχή τουλάχιστον 20 φορέων.Πάρθηκε απόφαση για εκδήλωση-συναυλία τη Κυριακή 10/11 στο χώρο του ΚΥΤ.Ακολούθησε  επίσκεψη στον Δήμαρχο Ηλιούπολης και προσπάθεια δέσμευσης του για πρακτικές ανάγκες του κινήματος.

 

6 Νοεμβρίου Τετάρτη

Επίσκεψη κατοίκων των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης στον Αντιπρόεδρο της Βουλής,τα κόμματα και το ΥΠΕΧΩΔΕ με πούλμαν που ξεκίνησαν από τα δύο Δημαρχεία.

 

7 Νοεμβρίου Πέμπτη

Πρόσκληση της Διαδημοτικής από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης,όπου απουσία του ίδιου και παρουσία τριών Αντιδημάρχων έγινε προσπάθεια δέσμευσης της για συμμετοχή σε επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ.Η στάση των παρόντων μελών της Διαδημοτικής ήταν κατ αρχήν αρνητική.

 

10 Νοεμβρίου Κυριακή     

Ανοικτή Συνέλευση των κατοίκων μπροστά στο ΚΥΤ.Ομόφωνη απόφαση για μη συμμετοχή της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα στην επιτροπή που συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να συζητήσει το θέμα από μηδενική βάση.Η μοναδική διαφωνία καταγράφηκε από τον νέο Δήμαρχο της Αργυρούπολης κ.Τσαρπαλή ο οποίος υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στην επιτροπή με τους δικούς μας όρους.Η συμμετοχή των κατοίκων ξεπέρασε τα 300 άτομα.

 

11 Νοεμβρίου Δευτέρα    

Καταλήψεις σε όλα τα λύκεια της Αργυρούπολης,στο  ΤΕΕ Ηλιούπολης και σε ένα λύκειο της Τερψιθέας με αίτημα την απομάκρυνση του ΚΥΤ.Ακολουθούν τις επόμενες μέρες επισκέψεις μαθητών στο χώρο του ΚΥΤ για συμπαράσταση στον αγώνα.

 

12 Νοεμβρίου Τρίτη        

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Ηλιούπολης στο χώρο του ΚΥΤ για το συντονισμό της μεγάλης εκδήλωσης της Τετάρτης.Η συμμετοχή δεκάδων κατοίκων και ο ενθουσιασμός,απεικονίζει την απεριόριστη δυναμική του κινήματος.

 

13 Νοεμβρίου  Τετάρτη   

Οι στάσεις εργασίας της Ζ ΕΛΜΕ και της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας,των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ηλιούπολης και των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης οδηγεί τον αγώνα σε εκρηκτικές διαστάσεις.Με τη συμμετοχή της νεολαίας και των μαθητών πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις πορείες-διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών από τα Δημαρχεία των δύο πόλεων προς το ΚΥΤ.Εκεί πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση που έχει γίνει σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή 5.000 κατοίκων.Πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας της Λ.Κατεχάκη και σε μικρότερη έκταση της Λ.Βουλιαγμένης.

 

14 Νοεμβρίου Πέμπτη       

Ξεκινάει κατάληψη στο 3ο Λύκειο Ηλιούπολης η οποία διαρκεί μέχρι τη Δευτέρα οπότε αποφασίζεται ο συντονισμός με τις κινητοποιήσεις της Διαδημοτικής.     

Διαδήλωση των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης μέχρι το ΚΥΤ και από εκεί στο Δημαρχείο.Διακοπή της κυκλοφορίας στη Κατεχάκη κατά μήκος της 17 Νοέμβρη.

 

15 Νοεμβρίου Παρασκευή 

Ημερίδα-συζήτηση στο θεατράκι της Ηλιούπολης με 4 πανεπιστημιακούς καθηγητές.Ενώπιον ενός ώριμου ακροατηρίου αναπτύσσονται όλα τα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης και λειτουργίας του ΚΥΤ. Ήταν η απάντηση στην κάλπικη και μονομερή επιτροπή που σύστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα.

 

18 Νοεμβρίου Δευτέρα   

Συνεδρίαση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα στο ΚΥΤ για επανεκτίμηση της κατάστασης.Η προσέλευση πολλών δεκάδων κατοίκων και φορέων οδηγεί σε αναβολή λόγω έλλειψης χώρου.Ακολουθεί ανοικτή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης όπου τέθηκαν για πρώτη φορά στο τραπέζι ζητήματα οργάνωσης του κινήματος.

 

19 Νοεμβρίου Τρίτη       

Ανοικτή συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης στο ΚΥΤ για τις προτάσεις στη συνεδρίαση της Διαδημοτικής την επόμενη μέρα.Μαζί με τη πρόταση για είσοδο και παραμονή στον εσωτερικό χώρο του ΚΥΤ,μπαίνει έντονα και με σοβαρά επιχειρήματα το θέμα της οργάνωσης του αγώνα.Η άποψη που επικρατεί είναι αυτή του συντονισμού από τα κάτω,με σύσταση ανοικτών επιτροπών,επιλογή ανακλητών και εναλλασσόμενων αντιπροσώπων, συντονισμό μέσα από τις επιτροπές και όχι από κλειστό όργανο,ανοικτή λειτουργία της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και συνέλευση των κατοίκων σαν το αποφασιστικό όργανο.

Η Άμεση Δημοκρατία είναι το νέο στοιχείο που πλουτίζει αυτόν τον αγώνα.Έκτοτε θα αποκτήσει το προσωνύμιο:ο αγώνας χωρίς προέδρους.

Η εξουσία συκοφαντεί,οι κάτοικοι αναπνέουν.

      

 

20 Νοεμβρίου Τετάρτη

Ανοιχτή συνεδρίαση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα στο θέατρο ¨Μ.Θεοδωράκης¨ της Αργυρούπολης,με τη συμμετοχή περίπου διακοσίων κατοίκων και πολών δεκάδων φορέων.Μέσα σε τεταμένο λόγω των περιστάσεων κλίμα,πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στην περιοχή  του ΚΥΤ,αλλά και στη καρδιά της Αθήνας.Πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για το οργανωτικό ζήτημα,στη κατεύθυνση των προτάσεων της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης που είχαν τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.

 

21 Νοεμβρίου Πέμπτη      

Διαδήλωση των μαθητών του 2ου Γυμνασίου και άλλων σχολείων στο ΚΥΤ και από εκεί στο Δημαρχείο.

 

26 Νοέμβρη

Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή δεκάδων ΜΜΕ.Αποστολή εξώδικων προειδοποιήσεων από τη ΔΕΗ προς τους Δημάρχους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και τους κατοίκους Καραγεώργο Νίκο και Μουλίνο Νίκο.

 

29 Νοεμβρίου

Συγκέντρωση στις 12.00 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο Ηλιούπολης και πορεία μέχρι το ΚΥΤ.Η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνάει τα 500 άτομα.

 

ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

 

 

 

 

 

                                                                      Καραγεώργος Νίκος

                                               Μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης